Može li Bijeljina do prve garaže?

Prije nego što sam počeo pisati o saobraćajnim mukama Bijeljine, evidentirao sam nekoliko desetina problema i naravno pošto nisu svi istog nivoa, u jednom od prethodnih članaka, napisao sam kako neću obrađivati predmete po prioritetu ili važnosti, nego ću krenuti od onih manje bitnih. Međutim, promijenio sam strategiju, jer su prethodni tekstovi naišli na veliko interesovanje naših sugrađana, i evo, već danas ću o jednoj, možda najbitnijoj temi, problemu koji nas sve podjednako opterećuje, a ista zahtjeva obradu i pisanje u nekoliko nastavaka, jer je materija kompleksna i nije ni korektno "zbrziti" to u jedan članak.

Može li Bijeljina do prve garaže?

Pošto smo već ušli u maj mjesec tekuće 2022. godine, a na vidiku ne vidim riješenje problema o kojem pišem, nadam se da me nisu u Gradskoj administraciji preduhitrili, (a daj bože da jesu, pa makar i lično pretrpio kritike), sasvim rasterećeno ulazim u ovu tematiku, sa ličnim viđenjima i prijedlozima riješenja, tako da će sve ovo trajati malo duže, jer cilj je da što više naših vozača sagleda moj prijedlog rješenja ovog problema.

Ono što je sigurno, ubrzo nam dolazi ljeto, sezona godišnjih odmora, dolazak naših sugrađana na odmore iz inostranstva. Valjda i neko od turista navrati u našu Semberiju i eto nam opet jednog ljetnog kolapsa u saobraćaju, a parkiranje je samo dio problema koje nam donosi neregulisan saobraćaj u našem gradu.

Kad kažem da nas ova tema podjednako muči, mislim prvenstveno na "klasične vozače", koji voze vlastita vozila, a ne službena, vozače koji nemaju rezervisana parking mjesta ispred ili u krugu svojih ustanova gdje su zaposleni i na kraju, mislim na vozače koji nemaju sigurnost, da će ih "pauk" zaobići ukoliko "na sekund samo" ostave svog ljubimca tamo gdje to nije dozvoljeno.

PRVI DIO ODGOVORA NA PITANJE IZ NASLOVA OVOG ČLANKA, GLASI: NE DA LI MOŽE - NEGO M O R A !

U prošlosti nismo imali mnogo sreće sa nosiocima vlasti, koji su mogli, ali nisu globalno riješili dovoljan broj mjesta za parkiranje za "naših" 40.000 putničkih vozila, a za dugo priželjkivane turiste, koji su ciljano došli u naš grad ili su samo u prolasku, da i ne govorim. I pored mnogo "uzurpiranih" ulica, gdje su prostor za odvijanje saobraćaja pretvorili u parking prostor, čime su nam "operaciju" prestrojavanja ukinuli u većini jednosmjernih ulica, o kojima sam već pisao, jedva su skupili oko 850 parking mjesta. Ako računamo samo na raspoložive ulice i nema realne mogućnosti sem onog pravog rješenja, u gradskim garažama kojih još nemamo ni na vidiku.

Prije nekih dvadestak godina, pričalo se ili bolje rečeno, nagađalo se, o nekoj potencijalnoj garaži iza bivše robne kući i bivšeg Doma JNA i koliko znam, pojavio se jedan uspješni sportista, ali zbog velikog reketa koji mu je tražen nije došlo do realizacije tog, za sada jedinog, potencijalnog rješenja.

I hvala bogu, pa se na toj lokaciji ne izgradi ta garaža jer je još u ta vremena bila, na neki način, prevaziđena obzirom na drastično povećanje vozila u našem kraju i već tada sam upozoravao, da ćemo uskoro doći u situaciju da strogi centar grada oslobodimo od javnog saobraćaja ali, eto i od toga ni do dan danas nije došlo i uistinu me čudi kako uopšte funkcionišemo i završavamo svoje svakodnevne obaveze.

S obzirom da od prošlih vremena nemamo nikave koristi, zamoliću sve osobe, ako mogu na bilo koji način da pomognu u iznalaženju pravih i brzih rješenja za sve naše saobraćajne muke i probleme.

DRUGI ODGOVOR NA PITANJE IZ NASLOVA, GLASI: AKO MORA - ONDA EVO I KAKO!

Kad su garaže u pitanju, siguran sam da se problem neće riješiti sa jednom garažom, bez obzira kolika ona bila i na kom mjestu se nalazila, prevashodno zbog već poznatog mentaliteta našeg prosječnog vozača, koji bi želio sa svojim autom, ako može doći pred svaku prodavnicu, ustanovu ili neku drugu lokaciju po vlastitoj želji.

Dakle, ako hoćemo napokon prava rješenja, kad ih već nismo imali do sada, siguran sam da je najbolje planirati najmanje četiri garaže, a ono na šta sam se u startu fokusirao je iznalaženje njihovih potencijalnih lokacija.

Pretpostavljam da će mnogi čitaoci ovog teksta pomisliti da je ovaj prijedlog preambiciozan, međutim, pišem samo o potencijanom riješenju, pogotovo što su garaže velika investicija, ali istovremeno, investicije koje omogućavaju ekonomsku opravdanost.

Naravno da se garaže mogu raditi jedna po jedna, ako će ih graditi Grad Bijeljina, ali postoje i varijante koncesija te drugih mogućnosti iznalaženja novca i investitora.

Koje su to potencijalne lokacije?

Poznato je da smo deficitarni sa slobodnim lokacijama, jer sav raspoloživi prostor razni investitori su rezervisali, kupili ili već izgradili veliki broj stambeno-poslovnih objekata. Prema tome, tražio sam raspoložive lokacije, a koje mogu, eventualnom izgradnjom garaže, zadovoljiti potrebe naših vozača sa cijelog područja Grada Bijeljina.

Ciljano sam tražio zemljište čiji je vlasnik Grad Bijeljina, jer je to najsvrsishodnije iz više razloga, mada ima i lokacija čiji su vlasnici privatna preduzeća i institucije iz javnog sektora. Za sada ću se zadržati na četiri pozicije, na kojima preko gradske administracije i odbornika u gradskoj skupštini (koji predstavljaju glas naroda) može najlakše sve da se pokrene.

Napominjem, garaže se mogu graditi u dva ili tri nivoa, od kojih jedan može biti ispod nivoa tla, a jedan ili dva nivoa iznad.

Materijal može biti beton ili metal, kombinacija jednog i drugog, a treba istaći da se u većim gradovima u zemljama iz okruženja rade i specijalni liftovi za potrebe ulaska i izlaska iz garaža. Znači, dvadest prvi vijek je donio mnoga tehnološka i druga savremenija rješenja, bitno je samo ko je taj ko pravi selekciju, ko odlučuje i koliko ima novaca.

Biću slobodan da napomenem, da postoje sredstva EU, sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj pa čak i bespovratna sredstva, samo se na tome naravno mora poraditi, na vrijeme i što prije krenuti u akciju i rezultati će stići.

NAPOKON, EVO PREDLOŽENIH LOKACIJA

Lokacija broj 1 - Ulica 27.marta, sadašnji mali buvljak, površina 1931m2, parcele broj k.č. 3381 i 3378/2, vlasnik zemljišta, kao što sam već napisao, Grad Bijeljina, mogućnost ulaska iz sporedne ulice Zorana Radmilovića, a izlazak na glavnu ulicu, kapacitet oko 90 vozila u nivou, dvosmjerni saobraćaj oko potencijalne garaže.

Lokacija broj 2 - Ulica Jovana Dučića, već postojeći parking, preko puta sportske dvorane O.Š. "Vuka Karadžić", neposredno uz kasarnu, bivši glavni ulaz, površine 6486 m2, k.č. broj 2068/5, vlasnik zemljišta Grad Bijeljina, okvirni kapacitet u nivou oko 100 vozila, dvosmjerni saobraćaj kraj navedene lokacije i realna mogućnost da se sačuva postojeći, mladi drvored sa trotoarom. Detaljnija razrada kod ove potencijalne garaže će uslijediti.

Lokacija broj 3 - Ulica Živojina Mišića, stari buvljak, površine 3748 m2, k.č. broj 5164/2, vlasnik zemljišta Grad Bijeljina, okvirni kapacitet oko 150 vozila u nivou, dvosmijerni saobraćaj sa sve tri strane navedene lokacije od kojih dvije sporedne mogu poslužiti za ulazak i izlazak, bez smetnji za redovno i normalno odvijanje saobraćaja u ulici Živojina Mišića, a pogotovo što je ova lokacija u neposrednoj blizini nove autobuske stanice. Te sporedne ulice su Svetozara Markovića i Tolstojeva i naravno, i o ovoj lokaciji će uslediti još interesantnih podataka.

Lokacija broj 4 - Ulice Mileševska i ulica Svetozara Miletića, dva prilaza ili jedan ulaz a drugi uzlaz, kod gradskog stadiona u sklopu budućeg sportsko-rekreativnog centra na parceli k.č. broj 3822/3, površine 2911 m2 vlasništvo Grad Bijeljina.

Jedan od realnih razloga za ovu lokaciju su blizina Gradskog stadiona sa svim pratećim terenima, pogotovo zbog činjenice da kada se odigravaju fudbalske utakmice, zbog malog broja parking mjesta dolazi do potpunog kolapsa u saobraćaju a još, na žalost, tim utakmicama prisustvuje malih broj gledalaca, ali recimo kada se 06.08. 2022. godine bude održavao, već sada najavljen koncert Zdravka Čolića, neće se moći "disati"?!

Vjerovatno će biti i nekih drugih i novih prijedloga i to je logično, a meni će biti drago, ako sam ovim člankom malo "zatalasao" lokalnu javnost. Najbitnije je ako se "probude" oni koji su kompetentni za ovakve projekte, koji su plaćeni za taj dio posla, ali zbog previše obaveza i zbog raznoraznih okolnosti nisu ugrabili "malo" vremena da se bave ovom temom?

Toliko za sada, hvala vam na strpljenju, NASTAVAK SLIJEDI!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA