Provjera zbog dojava o bombama se nastavlja: Ukupno 70 beogradskih škola i danas na onlajn nastavi

Od ukupno 258 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, dojave o bombama stigle su na čak 173 školske adrese. Još traju projvere, pa je danas u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu onlajn nastava, rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvjete Milan Pašić.

Provjera zbog dojava o bombama se nastavlja: Ukupno 70 beogradskih škola i danas na onlajn nastavi
FOTO: BLIC/RINGIER

Iza nas su dva dana lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama, tržnim centrima, na mostovima, i brojnim drugim objektima i ustanovama. Preteći mejlovi stizali su na stotine adresa. Kontradiverzione ekipe, kažu u MUP-u, provjeravaju sve navode.

Gostujući u Dnevniku RTS, Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvjete kaže da to nije prvi put, poslednje nedelje aprila u 23 srednje škole su stigle dojave o bombama, zatim u studentskim centrima a u ponedeljak je bio nezabilježen slučaj.

Nakon provjera koje su uradile kontradiverzione jedinice, u 100 odsto pregledanim školama nije bilo bombi, djeca su bezbjedna, povećao se stepen opreznosti, napominje Pašić.

Škola pored propisanih oblasti obrazovanja realizuje i propise iz drugih oblasti javnih službi. Direktori kao odgovorna lica znaju proceduru, odlična je bila reakcija direktora i zaposlenih počevši od evakuacije i dalje komunikacije sa nadležnim institucijama, ukazao je pomoćnik ministra prosvjete.

Koliko traje evakuacija

Pašić kaže da postoji plan evakuacije, propisan aktom ustanove i zna se koje odjeljenje, odnosno koje grupe sa kojom izlaze, gdje se skupljaju u dvorištu. Nakon toga prijavljuje se policiji, direktor izlazi poslednji iz škole, djeca se upućuju u neki bezbjedni prostor, park u blizini, a pozivaju se i roditelji.

U 4.40 bilo je nekoliko različitih mejlova. Direktori su iskomunicirali ujutru sa zaposlenima, djeca su sačekala ispred, kaže Pašić.

Koliko škola danas radi

Pašić napominje da 96 odsto osnovnih i srednjih škola radi po neposrednom modelu u Srbiji.

Što se tiče Beograda, brojevi se mijenjaju iz časa u čas. Informacija od sinoć u 22 sata je da se nastava u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi realizuje po trećem modelu, putem nastave na daljinu, izneo je Pašić podatak.

Tako je u Voždovcu sinoć pet škola pregledano, a ostalo je još pet, podaci se mijenjaju.

- Mi smo u 34. nastavnoj nedelji, ostalo je oko 10 odsto nastavne godine, blizu smo kraja. Ove godine smo imali 95 odsto neposredne nastave, uzimajući u obzir koronu, juče je bila situacija u studentskim domovima vezano za prijave, u školama nije bilo - kaže Pašić.

Provjera studentskih domova

- Postoje ljudi koji su zaposleni u domovima, sve procedure regulisane su aktima MUP-a, kontradiverzioni pregled i procedura kada se dolazi, službenici sa opremom - od kvadrature objekta zavisi i vrijeme da se izvrši procjena - objasnio je Pašić.

Studenti su na propisanoj distanci, koja može biti od same ustanove.

Odgovarajući na pitanje da li se zbog novonastale situacije nešto mijenja u sistemu bezbjednosti škola, Pašić kaže da se to već radi, samo će se više podići pozornost.

Imamo u školi ustaljene procedure, šta rade tehnička lica, da li domar ujutru obilazi dvorište, naveo je primjere.

Sigurno da su direktori podigli taj nivo, rekao je Pašić napominjući da se ne zna da li će biti prijava.

Nastava onlajn se nesmetano odvija, to je sad normalna situacija, kaže on.

Pohvalio je komunikaciju direktora u situaciji kada je jedna škola pregledana a druga nije u istoj opštini.

Vrsta psihološkog rata

Ne može se nešto generalizovati. Nadamo se da će ovo prestati. Tužilaštvo, BIA, MUP rade poslove iz svoje nadležnosti, upućeni smo jedni na druge. Svi se trude da bez panike ne dozvole da se dodatno nešto zakomplikuje, rekao je Pašić.

Stručnjaci ocjenjuju da je ovo vrsta psihološkog rata.

Pašić kaže da je situacija veoma neprijatna. Bitno je da mi svojim primjerom i ponašanjem, ko je u direktnom kontaktu sa učenicima i roditeljima, objasnimo situaciju, da se ukaže šta je to što je potencijalni problem. Naš narod će izaći još snažniji, rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, svako obavlja posao iz svoje nadležnosti, prenosiBlic.

Ovo je nešto nečuveno, djeca ne smiju biti ničija politička meta, apelujemo da se okanu aktivnosti, kaže Pašić.

- Ovo je neprijatan događaj. Imali smo koronu, sada ovo, vjerujem da će nas ovo samo ojačati zaključio je Pašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA