VIŠE OD IGRE Košarka koja spaja različitosti

Klub košarke u kolicima (KKK) Bijeljina postoji već 20 godina. Iza sebe imaju osvojeno jedno prvenstvo i otvoreni Kup Republike Srpske. Ove godine su postigli najveći uspjeh, osvojivši Balkansku Ligu. Posjetili smo ovu mladu, ali iskusnu ekipu i razgovarali sa kapitenom i trenerom kluba Borisom Cvjetkovićem.

VIŠE OD IGRE Košarka koja spaja različitosti

- Ovaj sport ne vidim samo kao igru koja se zove košarka. Da bi moji prijatelji iz tima došli ovdje na trening oni moraju da se prilagode prevozu koji im nije prilagođen, da uđu u salu bez obzira da li su ispred njih stepenice ili ne, postoje razne prepreke, bezbroj pitanja i nedoumica, ali ono što mi uspijevamo da kod njih razvijemo je socijalna svijest. Kroz bavljenje košarkom, ovi mladi momci putuju, druže se i nisu zatvoreni u jedan geto, nego stiču prijatelje u cijeloj BiH, a i šire - kaže Cvjetković.

Kapiten tima smatra da je ovo apsolutno sport u kojem su ravnopravno zastupljena lica sa invaliditetom i oni koji ga nemaju. Najbolje to pokazuje primjer trojice braće Rosuljaš koji se bave košarkom. Jedan od njih ima invaliditet i postiže vrhunske rezultate.

- Strahinja Rosuljaš (16) i Predrag Šarenac (20) su dvojica najmlađih i najperspektivnijih igrača trenutno u BiH. To pokazuje njihova statistika i odigrani broj minuta. Rosuljaš je pozvan da igra za reprezentaciju BiH, a pozivi stižu i iz reprezentacije Srbije, za koju je već igrao neke prijateljske utakmice. On je još mlad, na njemu je izbor kako će izabrati - kaže Cvjetković.

IZUZETNO USPJEŠNA SARADNJA SA KIK "ZMAJ" IZ GRADAČCA

Prethodnu sezonu KKK Bijeljina imali su saradnju sa košarkaškim klubom "Zmaj" iz Gradačca. Razmijenili su po dva igrača, pa su tako za bijeljinski klub zaigrali Edis Imširović i Enes Kamberović, dok su za gradačački klub igrali Strahinja Rosuljaš i Predrag Šarenac.

- Ta saradnja je dala sjajan rezultat. KIK Gradačac je osvojio Kup Federacije, igraju finale BWBL, drugi su u BiH Ligi. Mi smo s druge strane, osvojili Balkansku ligu, gdje god da smo se pojavili skoro sve smo pobjedili - kazao je ponosno za portal Bijeljina Danas, Boris Cvjetković.

 

"Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA