Ulica Vojvode Stepe i njene specifičnosti

Ulica koja nosi ime slavnog vojskovođe, i koja se nalazi u širem centru grada poznata je još po mnogo čemu, ali ima svoje nelogičnosti. Ako ćemo pošteno ima i nepravilnosti te zahtjeva određeno “uštimavanje” i to u prvom redu pravilno postavljanje, ispisivanje ili nanošenje horizontalne i druge signalizacije, a potom i promjenu lokacije parking prostora. Zbog toga ću navedeno “uštimavanje” pojasniti u ovom, novom tekstu.

Ulica Vojvode Stepe i njene specifičnosti
FOTO: Bijeljina danas

Da ne bi bilo nesporazuma, problem garaža u Bijeljini je evidentiran, komentari su brojni, nadležni se polako "bude iz sna" i zato do sledećeg teksta vezanog za ovu temu, moramo ići malo brže sa "obradom" drugih problema koji čekaju "zaslužen tretman" tako da se garaže polako "krčkaju na tihoj vatri", a ja idem dalje....

No, prije nego počnem o centralnom problemu - ulici Vojvode Stape, kad sam već najavio da je ta ulica poznata po mnogo čemu, red je da i napišem po čemu je sve poznata. U prvom redu, na početku te ulice smještena je Policijska stanica broj 2 Policijske uprave Bijeljina. Odmah do nje je osnovna škola "Vuk Karadžić". Neposredno uz školsko dvorište nalazi se ulica koja to i nije, te se prije može reći da je prolaz do stambenih zgrada izgrađenih početkom prošlog vijeka, te prolaz do sportske dvorane. Na sreću, ova ulica izlazi na ulicu Jovana Dučića što realno obećava da jednog dana može biti jedna prohodna, dvosmjerna ulica, a povezaću je i sa jednom od pogodnih lokacija za buduće garaže. Ovaj "prolaz" zahtijeva jedan opširan tekst i ja ga smatram jednom od spornih u ovom gradu.

Koji je osnovni problem?

U ulici Vojvode Stepe, odmah preko puta škole, smještena je katolička crkva Prečistog srca Marijana, a posle crkve, ako želite ka hotelu "Ima dana" ili u centar grada, morate skrenuti lijevo. Prije toga ćete se, naravno prestrojiti iako nema horizontalne signalizacije, koja će vas uputiti na tu radnju. Međutim, taj nedostatak daje mogućnost ostalim vozačima koji žele pravo, ka ulici Srpske dobrovoljačke garde, da iz lijeve kolovozne trake nastave pravo. Meni se bar više puta desilo, da u zadnjem trenutku izbjegnem bliski dodir sa tim vozačima, a sve to dok sam u desnoj kolovoznoj traci jer je ona svakako i "planirana" za kretanje pravo ali, eto i to nije označeno...

Međutim ni to nije jedini problem. Vi ako idete pravo iz desne kolovozne trake imate neporedno posle raskrsnice, red parkiranih vozila koji su pri tome (ni krivi ni dužni), jer je tako neko planirao i shodno tome i označio mjesta za parkiranje. E, zbog tih parkiranih vozila u desnoj kolovoznoj traci vi, praktično u samoj raskrsnici, morate preći u lijevu kolovoznu traku i tako nastaje potencijalni, već opisani ,"bliski dodir" sa vozilima koji idu pravo, a dolaze iz lijeve kolovozne trake. I u ovoj situaciji, kad nema potrebne signalizacije, nemate osnova da se bunite, ljutite, tražite intervenciju policije i slično.

Šta je još problem?

U obje kolovozne trake, na mjestu gdje je trebalo da se uradi horizontalna signalizacija u vidu strelica, urađene su oznake za obližnju, već navedenu osnovnu školu, i to kada ste već prošli istu, što je poseban paradoks! Obzirom da je riječ o jednosmjernoj ulici te oznake su ispisane i ispred same PS 2, a između označena dva pješačka prelaza (trenutno se ni ne mogu lako uočiti), mada je i to kasno obzirom da se vozila, vrlo često kreću brže nego što treba. I bez razlike da li dolaze iz centra grada ili od Popova, odnosno Amajlija na vrijeme ih treba upozoriti da uskoro nailaze na objekat u kome je smještena osnovna škola.

Dakle, horizontalna pa i vertikalna signalizacija treba biti postavljena i u ulicama Karađorđevoj i Knez Ive od Semberije, ali neposredno prije se one uključuju u ulicu Vojvode Stepe.

Pitam, kako i čemu učimo nove vozače koji vrše obuku za sticanje vozačke dozvole kad se kreću sa svojim instruktorima kroz ovu ulicu, bez horizontalne signalizacije i na šta upozoravaju policajci koji vrlo često su u blizini raskrsnice u kojoj se ne zna da li se treba prestrojavati. Onda i nije čudo da nam sve manje vozači pale pokazivače pravce kretanja, tzv. žmigavce i na taj propust niko ne reaguje, ali i o tome ću nekom drugom prilikom.

Pošto smo još uvijek u ulici Vojvode Stepe, idemo dalje do kraja, i same ulice, ali i do kraja ovog teksta i iznošenja još jednog problema iz drugog dijela te ulice koji je evidentiran još poodavno, ali još uvijek niko ne pokušava da bilo šta promijeni na bolje iako te promjene, što je u ovom trenutku najbitnije, ne zahtjevaju dodatne finansijske troškove.

Svjedoci ste da su odmah posle skretanja prema školskoj, a možemo slobodno reći i jednoj od gradskih sportskih dvorana, u desnoj kolovoznoj traci parkirana motorna vozila i to je regularno, bar u smislu naplate parkinga. Međutim, zbog opisanog problema iz prvog dijela ovog teksta (problemi kod skretanja prema hotelu "Ima dana"), potrebno je prostor za parkiranje vozila iz desne, prebaciti u lijevu kolovoznu traku upravo kako skica pokazuje, a ista je sastavni dio ovog teksta.

Zašto ova promjena?

Kao prvo, desna kolovozna traka je predviđena za kretanje vozila koja idu pravo, odnosno do kraja ove ulice. E ako je već tako, lakše je i bezbjednije da vozila ne mijenjaju kolovozne trake ako već idu pravo. Za vozače koji žele da tu parkiraju vozila neće biti dodatnih napora jer je svejedno da li se u jednosmjernoj ulici parkirate u lijevu ili desnu kolovoznu traku.

Kao drugo, pošto su u ulici sa desne strane izgrađene, pored već postojećih, i nove stambene zgrade do kojih je lakše prići iz desne kolovozne trake nego iz lijeve i "preko" parkiranih vozila.

Kao treće, i na kraju krajeva, kada se jednom, napokon, ispiše pravilna horizontalna signalizacija sa strelicama lijevo, pravo ili pravo i desno, neće se dešavati da vozač, koji se već prestrojio za skretanje lijevo, produži pravo jer će mu u toj liniji, sa lijeve strane, biti parkirana vozila.

Nadam se da je sve napisano dovoljno jasno, iako je nekad to teško i mora biti opširno, da će se mnogi složiti sa iznesenim nepravilnostima i da ćemo u ulici Vojvode Stepe imati bolje regulisan saobraćaj, bar onoliko koliko to propisi nalažu.

I NA KRAJU, uzgred, jedna molbica za sve vozače koji imaju potrebu da se parkiraju, posebno u jednosmjernim ulicama, da prvo uključe sva četiri žmigavca, polako zaustave svoje vozilo pored odabranog parking prostora, ubace u rikverc (pri čemu se na vozilu pale rikverc svjetla) i vozači koji su iza vas, bez obzira da li se "žure" ili ne će shvatiti vašu želju i namjeru.

Da ne zaboravim, oni iskusniji i sposobniji vozači će možda uspješno parkirati svoje vozilo i ulaskom prednjim krajem u označeni parking prostor ali lično, nikome to ne bih savjetovao jer su parking prostori "kratki". Vaše vozilo je eventualno nešto duže te vam je jedina varijanta da se jednim, prednjim točkom penjete na trotoar čime se lako oštećuje pneumatik, a nisu nemoguće i druge vrste oštećenja.

Nadam se da i vozači instruktori svoje kandidate obučavaju ovom metodom i postupkom parkiranja, međutim, ne viđam te uključene žmigavce, a oni najavljuju vašu planiranu "operaciju" i neće se dešavati da se odmah po vašem zaustavljanju iza vas neposredno " nabije" više vozila tik jedan uz drugi. To bi onda značilo i da će onaj prvi iza vas, previše prići vama i automatski će vam biti onemogućeno parkiranje. Potom obično slijede sirene, psovke i slična reagovanja!

JEDINI LIJEK ZA OVAKVE SLUČAJEVE SU UKLJUČENA SVA ČETIRI ŽMIGAVCA na samom početku vašeg postupka parkiranja.

Srećno u saobraćaju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA