Neurološkim pacijentima potreban multidisciplinaran pristup

Cilj godišnjeg stručnog sastanka sa međunarodnim učešćem "Multidisciplinarni pristup pacijentima sa neurološkim oboljenjima i poremećajima spavanja", koji se danas održava u Bijeljini, jeste da učesnicima približi smjernice u liječenju opstruktivne apneje u spavanju, multiple skleroze i spinalne mišićne atrofije.

Neurološkim pacijentima potreban multidisciplinaran pristup
FOTO: Srna

Martin Popević sa Instituta za medicinu rada Vojnomedicinske akademije u Beogradu govoriće na predavanju o poremećaju disanja tokom spavanja.

"Opstruktivna apneja u spavanju je jedno od najčešćih hroničnih oboljenja današnjice, koje prolazi gotovo neprepoznato u javnosti, a skoro svaki peti čovek danas oboli od nje i treba mu ozbiljna terapija", izjavio je Popević novinarima i ukazao da ovo oboljenje utiče i na radnu i životnu sposobnost pacijenta, a karakterišu ga hrkanje, prekid disanja u spavanju i prekomjerna dnevna pospanost ili umor.

Miodrag Manigoda, specijalista neurologije iz Beograda čija je tema "Multipla skleroza - od straha i neizvesnosti do nade u izlečenje", istakao je da je to klasično neurološko oboljenje koje predstavlja najvažniji uzrok invalidnosti mladih odraslih osoba između 20 i 40 godina, ukoliko se neadekvatno tretira.

"Nisu svi pacijenti za lečenje istim lekovima. Multipla skleroza je do pre tri decenije bila praktično neizlečivo oboljenje koje je vodilo do teške invalidnosti, ali su razvijeni lekovi koji menjaju prirodni tok bolesti i danas postoji paleta 13-14 lekova koji dovode do potpune kontrole oboljenja", rekao je Manigoda i dodao da je u BiH oko 3.000 do 3.500 oboljelih od multiple skleroze, a u Srbiji oko 12.000.

Dimitrije Nikolić, neuropedijatar iz Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, koji će učesnicima govoriti o temi "Spinalna mišićna atrofija - novi izazovi u dijagnostici i terapiji", naveo je da je fokus njegovog predavanja na najnovijim terapijskim opcijama i za liječenje i za dijagnostiku te bolesti.

"Danas postoje tri leka za spinalnu mišićnu atrofiju, a od toga koliko brzo ona bude prepoznata zavise i direktni terapijski efekti. Osnovni klinički nalaz kod dece je hipotonija, odnosno ono što mi zovemo mlitavo odojče", ukazao je Nikolić.

Vlasnik "Kuće zdravlja" u Bijeljini LJubomir Perić rekao je da u svom radu koriste usluge stručnjaka iz raznih oblasti, a danas je cilj da zdravstvenim profesionalcima, te predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva unutrašnjih poslova predstave saznanja u oblastima opstruktivne apneje u spavanju, multiple skleroze i spinalne mišićne atrofije.

Dekan Fakulteta zdravstvenih studija pri Univerzitetu "Bijeljina" Dražen Jovanović naglasio je da je cilj te ustanove da bude prepoznatljiva na ovom podneblju, a i šire, zbog čega i organizuju ovakve događaje.

Organizatori današnjeg sastanka su Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta "Bijeljina" i Specijalistički centar "Kuća zdravlja" u Bijeljini.

Sastanku su prisustvovali ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite i različitih specijalnosti, menadžeri u zdravstvu, psiholozi i magistri farmacije, kao i pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović, te predstavnici Policijske uprave Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    13°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

117 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI