Dejan Nikolić: Projekti kompanije Lykos Balkan Metals će doprinijeti ekonomskom napretku RS

Geološka istraživanja sve su manja nepoznanica i na našim prostorima. Sprovode se s ciljem utvrđivanja da li na nekom području ima potencijala za ekonomski opravdane rezerve rude.

Dejan Nikolić: Projekti kompanije Lykos Balkan Metals će doprinijeti ekonomskom napretku RS

Lykos Balkan Metals, sa sjedištem u Bijeljini, a koji je u vlasništvu australijske kompanije Lykos Metals Limited, bavi se upravo ovom djelatnošću, a listiranjem na Australijskoj berzi vrijednosnih papira, obezbijedio je 12 miliona tamošnjih dolara za projekte geoloških istraživanja u BiH.

Riječ je o istraživanjima bazičnih i plemenitih metala, zasnovanim na najvišim svjetskim standardima, prvenstveno u oblasti zaštite okoline. Dejan Nikolić, izvršni direktor kompanije Lykos Balkan Metals, navodi da su njihovi projekti direktan doprinos ekonomskom razvoju lokalnim zajednicama gdje posluju, ali i cijeloj BiH.

Od kada kompanija Lykos Balkan Metals posluje u BiH i kojom se konkretno djelatnošću bavite?

Lykos Balkan Metals je berzanska kompanija čije je sjedište u Bijeljini, i u vlasništvu je australijskog Lykos Metals Limited-a. Bavimo se geološkim istraživanjima bazičnih i plemenitih metala na području BiH, a naš poduhvat je baziran na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda. Poslujemo ovdje od kraja 2020. godine i u međuvremenu smo oformili tim profesionalaca, uglavnom domaćih stručnjaka, te pokrenuli projekte na više lokacija u BiH, za koje istinski vjerujemo da mogu doprinijeti ekonomskom napretku RS, a samim tim i BiH.

Kompanija je listirana na Australijskoj berzi vrijednosnih papira. Šta to u praksi znači?

Lykos je od 21. oktobra 2021. godine listiran na Australijskoj berzi vrijednosnih papira (Australian Securities Exchange - ASX), koja slovi za jednu od najstrožih na svijetu. Tome u prilog govori i činjenica da je nama trebalo sedam mjeseci priprema i rada da ispunimo uslove ASX-a. Lykos je time postao prva kompanija iz oblasti geoloških istraživanja u RS koja je izašla na ovu berzu, čime smo se ujedno obavezali da poštujemo njena stroga pravila i svjetske standarde poslovanja, koji se prvenstveno odnose na ekološku održivost. Ti standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg, uostalom, zavisi i uspjeh našeg poslovanja. Mi, dakle, ispunjavamo sve zakonske regulative i uslove entiteta u BiH od kojih dobijamo dozvole za geološka istraživanja, ali paralelno ispunjavamo i svjetske, JORC standarde, sve sa ciljem kontrolisane brige i odnosa prema ekologiji i lokalnoj zajednici.

Izlaskom na ASX ste obezbijedili značajna sredstva koja ćete uložiti u ekonomiju RS, odnosno BiH. Dakle, Lykos je veliki investitor?

Listiranjem na ASX, kompanija Lykos je obezbijedila 12 miliona australijskih dolara koji će biti investirani u naše projekte. Svi dosadašnji, ali i budući projekti podrazumijevaju direktnu finansijsku podršku za lokalne zajednice u kojima poslujemo, što u konačnici znači i sredstva za kantonalne i entitetske, odnosno državni budžet. Kao veliki investitor, mi ne donosimo samo novac, već i priliku za unapređenje standarda i života u zajednicama gdje su aktivni naši projekti. Takođe, nudimo priliku za zaposlenje domaćim stručnjacima, prvenstveno mladim ljudima koji žele da izgrade karijeru, usavršavaju se i napreduju.

Koliko je trenutno projekata aktuelno i na koji ste najviše fokusirani?

Trenutno su aktivna naša tri projekta - Sinjakovo, Sočkovac i Čajniče, za koje je dozvole izdalo Ministarstvo energetike i rudarstva RS. Nosilac licence za istraživanja u sklopu projekta Sinjakovo, na prostoru opština Mrkonjić Grad i Jezero, je Lykos-ova kćerka-firma SNK Metali. Vjerujemo da na tom lokalitetu postoji značajan potencijal za otkriće ekonomski isplativih rezervi minerala bakra, barita, olova, cinka, srebra, koje uglavnom prate plemeniti metali kao što su zlato, srebro i platina. Drugi projekat je Sočkovac, koji obuhvata područje opštine Petrovo i gdje licencu za istraživanja ima Lykos-ova kćerka-firma Medeni brijeg. Geološka istraživanja u sklopu ovog projekta se baziraju na pretpostavci da, uz olovo i cink, na ovom području ima potencijala za otkriće ekonomski isplativih rezervi kobalta, bakra i nikla, ali i zlata i srebra. Projekat Čajniče, na području istoimene opštine, realizuje kćerka-firma Braha Resources i tu istražujemo potencijalne indikacije za otkriće ekonomski isplativih rezervi bakra, olova i cinka, kao i zlata i rijetkih zemnih metala. Ipak, za procjenu njihovog potencijala, ove indikacije je potrebno dodatno istražiti i upravo ovaj projekat nam je trenutno u fokusu.

Koliko i zašto ulažete u ljudske resurse? Kakav je vaš odnos prema zaposlenima?

Posvećen smo poslodavac, ulažemo u naše ljude jer su nam oni najvredniji potencijal. Rad u Lykosu podrazumijeva rad u podsticajnoj i dinamičnoj radnoj sredini. Naš cilj je da zaposlimo motivisane, sposobne i obrazovane pojedince koji teže dugoročnom ličnom i profesionalnom razvoju. Uostalom, evo, i ja sam iz Sarajeva došao da radim u Lykos u Bijeljinu, zato što ovu berzansku kompaniju smatram dobrom prilikom za napredovanje u karijeri. Ozbiljno pristupamo i procesu selekcije kadrova, svi potencijalni kandidati prolaze standardizovanu selekcionu proceduru. Takođe, stalo nam je da kreiramo zdravu i podsticajnu radnu klimu, jer smatramo da na taj način generišemo dobre rezultate. Iz tog razloga, nastojimo da razvijemo kompanijsku kulturu koja podstiče timski duh i orijentisanost ka rezultatima. Veličina našeg tima srazmjerna je veličini našeg biznisa, i ako naši rezultati na terenu budu dobri, širiće se i naš tim. Cilj od prvog dana jeste da se oslanjamo na domaću radnu snagu, na naše ljude, profesionalce različitih profila, pa je ovo ujedno i prilika da pozovem sve ambiciozne i motivisane ljude da nam pošalju svoj CV na [email protected].

Društvena odgovornost je neodvojiv dio vašeg poslovanja. Kroz koje se sve dosadašnje aktivnosti ona očituje?

U svim sredinama gdje poslujemo trudimo se da prvenstveno sarađujemo sa lokalnim privrednicima i angažujemo tamošnju radnu snagu. Tako danas, recimo, na projektima Čajniče i Sinjakovo, na kojima angažujemo po 18 ljudi, njih 13 po projektu su mještani. Isto tako, naši radnici tokom rada na terenu žive u tim mjestima, hrane se i kupuju od lokalnih proizvođača. Istovremeno, naša vrata su uvijek i svima širom otvorena, svako može doći kod nas da razgovaramo, ne samo o tome čime se bavimo i o našim projektima, već i o mogućnostima angažovanja i zaposlenja u našoj kompaniji. Osim toga, život u sredinama gdje poslujemo nastojimo unaprijediti i društveno odgovornim aktivnostima, kroz humanitarne akcije i donacije, ali i podršku talentovanim pojedincima i sportskim kolektivima. Do sada smo, u saradnji sa lokalnim predstavnicima, sproveli niz takvih aktivnosti.

Upravo u Bijeljini smo podržali rad stanice Gorske službe spasavanja, ali i sportskih kolektiva u ovom gradu i okolini, tačnije KK Radnik i FK Podrinje iz Janje. Sponzorisali smo nedavno održani Dječji fudbalski turnir, dok smo s Karate klubom UNSU potpisali ugovor o generalnom sponzorstvu. U više navrata smo obezbijedili i donirali pakete za socijalno ugrožene na području opštine Čajniče, gdje smo pomogli i obnovu krova crkve, te se volonterski pridružili proljećnom čišćenju grada. Pakete sa osnovnim životnim namirnicama smo donirali i za socijalno ugrožene u Petrovu, a u tom mjestu smo podržali i rad Džudo kluba Ozren. Ruku podrške smo pružili i jednoj sedmočlanoj porodici u Mrkonjić Gradu, kojoj je bila potrebna sanacija kuće. Individualno smo podržali objavljivanje knjiga Steve Selaka i Dragana Mrkajića, a i ubuduće planiramo realizovati ovakve i slične aktivnosti, jer vjerujemo da je naša dužnost da se prema zajednicama u kojima radimo odnosimo kao prema svojoj drugoj kući i da zajedno s njima stvaramo bolje prilike i budućnost za sve nas u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA