Đokić poručuje da u ovoj godini električna energija u Srpskoj neće poskupiti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da se u ovoj godini neće mijenjati cijena električne energije i da će biti spriječene bilo kakve inicijative za njenim povećanjem, kao i da Srpska nije donijela odluku o zatvaranju svojih termoeketrana.

Đokić poručuje da u ovoj godini električna energija u Srpskoj neće poskupiti

To je od velikog značaja i želim da to znaju i građani, kako bi mogli planirati svoje kućne budžete u narednom periodu - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je napomenuo da su termoelektrane u Republici Srpskoj stare skoro 40 godina i da je treba još mnogo ulagati u njihovo tekuće održavanje, godišnje zahtjevne remonte.

- Ali uz sve to, njihovi objekti su dobre pogonske spremnosti i sada i mi želimo konstantno ulagati u njih. Nama su neophodne naše termoelektrane, jer daju baznu energiju i stvaraju sigurnost za proizvodnju i snabdjevanje struje - naveo je Đokić.

On je konstatovao da se zbog situacije u Ukrajini energetski svijet mijenja, da danas izgleda drugačije i da će se još promijeniti, za neke vrlo nepovoljno, ali, kako je ocijenio, ne i za Republiku Srpsku, jer ima potpuno nezavisnu enegetsku strukturu, koja će biti sačuvana.

Đokić je naveo da je Srpska učesnik u postupku dekarbonizacije i da će uvoditi što više proizvodnje "zelene energije".

On je istakao da je u Srpskoj ugovoreno ili je u toku realizacija projekata na instalisanoj snazi od oko novih 700 megavata struje i ti objekti bi trebalo da budu završeni za najduže pet godina.

- Mi ćemo time na svom prostoru dobiti nove količine energije i radi se uglavnom o obnovljivim izvorima energije - pretežno solarne elektrane i vjetroelektrane, ali i hidroelektrane, jer se rade veliki projekti, kao što su `Dabar` sa 159 megavata, `Buk-Bijela` sa 100 megavata, `Bistrica` sa 35 megavata, `Ulog` sa 37 megavata instalisane snage i još nekoliko manjih takvih objekata - naveo je Đokić.

On je naglasio da i sada postoji interesovanje za dodjelom koncesija za objekte ukupne snage oko 750 megavata, te da bi, ako bi se to uspjelo realizovati, značilo još dodatnih 750 megavata.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA