Džem i sok pogurali potrošnju šećera

Na policama marketa u Srpskoj šećera ima dovoljno, pa iako je cijena te namirnice u proteklom periodu porasla i do 35 odsto, pojedini trgovci kažu da je potrošnja povećana jer su prispjele jagode i trešnje i domaćice uveliko pripremaju sokove i džemove.

Džem i sok pogurali potrošnju šećera

Dok su u susjednoj Srbiji proteklih dana rafovi na kojima inače kupci mogu pronaći šećer u pakovanjima od kilogram prazni, u Srpskoj nestašice nema. Vlada Srbije je s ciljem zaštite tržišta ograničila maloprodajnu cijenu kristal šećera za sva pakovanja na cijenu od 89,99 dinara po kilogramu.

Vlasnik trgovačkog lanca "Frukta trejd" iz Dervente Duško Reljić rekao je za "Glas Srpske" da cijene konstantno rastu.

- Trgovačke marže kod nas su konstantno iste i najniže u Evropi, a to što se pokušava u javnosti predstaviti da mi trgovci dižemo cijenu nije tačno. Kada nam dođe roba po novoj cijeni i mi stavljamo novu. Šećera ima dovoljno, a primjetno sezonsko povećanje prodaje šećera je zato što je ovo vrijeme jagoda i trešanja, pripremaju se slatkiši, sokovi i zato se uzima više - rekao je Reljić. Dodao je da šećer nabavljaju iz Brazila, Hrvatske i Srbije te da nema poteškoća u lancima snabdijevanja.

Da je snabdijevanje šećerom uredno potvrđuju i u "AS" marketima.

- Prilagođavamo nabavke i pratimo promjene na tržištu. Ono što je drugačije jeste da sada sve osnovne životne namirnice, pa tako i šećer moramo platiti unaprijed pa tek onda stiže roba, što ranije nije bio slučaj. Čeka se nekoliko dana, ali nema nikakvih problema - rekli su u "AS" marketu. Dodali su da je od marta do danas šećer poskupio između 20 i 25 procenata.

Menadžer za odnose sa javnošću trgovačkog lanca "Tropik" i "Moj market" Aleksandra Marković kazala je da su njihovi marketi dobro snabdjeveni šećerom te da je stanje na zalihama uredno.

- Nismo primijetili znatno povećanu potražnju za ovom namirnicom, a isporuke od strane dobavljača su uredne i za sada nemamo najavljenih ometanja u lancu snabdijevanja - rekla je Markovićeva.

U fabrici "Svislajon" Trebinje kažu da se, s obzirom na to da posluju na prostoru četiri zemlje, sirovina obezbjeđuje za sve fabrike na polugodišnjem ili kvartalnom nivou.

- Imamo informacije da će cijena šećera rasti do kraja godine i da će tržište biti nestabilno u smislu nabavke. Sa druge strane u ovom trenutku imamo dovoljno šećera, obezbijeđene su količine i za treći kvartal, a za dalje ćemo vidjeti. Promjene se dešavaju na dnevnom nivou - rekli su u toj fabrici i dodali da je do sada šećer poskupio za 35 odsto.

Naglasili su da su ovu krizu naslućivali još u maju prošle godine.

- Trudili smo se dokle smo mogli da ne podižemo cijenu svojih proizvoda. Cijenu ne dižu trgovci nego monopolisti koji imaju sirovinu - dodali su u trebinjskom "Svislajonu".

Razmjena

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH u prva četiri mjeseca ove godine BiH je uvezla šećer i proizvode od šećera u vrijednosti od skoro 52 miliona maraka, najviše iz Hrvatske, Srbije i Turske. U istom periodu BiH je izvezla šećer i proizvode od šećera u vrijednosti nešto više od pet miliona maraka, najviše u Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA