Semafor u ulici Miloša Obilića i okolina

Raskrsnica koja u našem gradu prednjači sa obiljem problema, i kojoj po drugi put posvećujem posebnu pažnju, ali, vjerujte, ne i poslednju, znak je da je to jedna od neuralgičnih tačaka iz velike palete saobraćajnih problema. Ova naša sporna raskrsnica sadrži i druge, možda manje bitne anomalije ali "radićemo" na njoj dok sve ne dovedemo u red!

Semafor u ulici Miloša Obilića i okolina

Ono što je trenutni i najveći problem, ćete uočiti ako dolazite ulicom Miloša Obilića do pred semafor, a posebno ako vas potrebe svakodnevno upućuju na ovu raskrsnicu.

Neposredno pred samim semaforom, sa desne strane ulice, nalaze se tri vezane stambene zgrade pod kućnim brojem 1 i 3, ispred kojih već dugo postoji parking prostor koji koriste stanovnici iz navedenih objekata, ali i drugi građani, ako budu imali sreće da nađu slobodan parking prostor koji se ne plaća. Osnovni problem je što tom parkingu ne postoji adekvatan pristup.

I ŠTA SE DEŠAVA?

U svakom trenutku, bez obzira šta nam semafor nalaže, pred sadašnji ulaz na pomenuti parking stižu automobili, koji bi se željeli parkirati ispred svoje zgrade. Međutim,  iako je zbog crvenog svjetla, svim vozilima koja dolaze ulicom Miloša Obilića, naloženo da stoje i čekaju zeleno svjetlo, ta vozila ne mogu proći i oni tada čekaju, praktično u samoj raskrsnici, te se raskrsnica za čas "napuni" i dešava se totalni kolaps saobraćaja. Takva blokada dešava se 10-15 puta u toku dana i zbog toga sam odlučio "upaliti alarm" jer se ovaj problem mora što prije rješavati.

Privremeno rješenje bi bilo stalno prisustvo saobraćajnog policajca (sa pištaljkom, naravno), koji bi u takvim momentima "uskakao" u raskrsnicu i "preuzimao" regulisanje saobraćaja od aktivnog semafora!

Da ne bi postao "dosadan" sa potenciranjem problema koji se zove "manjak saobraćajnih policajaca" u gradu, ja ću ovaj dio teksta privoditi kraju, a gradske urbaniste pozvati da nađu rješenje za sve stanare sa brojeva 1 i 3 u ulici Miloša Obilića, u smislu obezbjeđenja pristupa postojećem parking prostoru. Što je najgore, na predmetnom parkingu se pored stanara parkira ko stigne i ko uoči neko slobodno mjesto za parkiranje, a to je još jedan znak da u gradu nemamo ni približno potreban broj parking mjesta.

ŠTA JE RJEŠENJE?

Kao i uvijek do sada, imam prijedlog rješenja konstatovanog problema i ne pada mi na pamet da to rješenje zadržim samo za sebe. Ovaj problem ću shvatiti kao jednu šah partiju, u kojoj je Gradska uprava u pat poziciji i da ne bi "izgubila partiju", neko ko je plaćen da iznalazi rješenja za svaki problem u saobraćaju, tj. tzv. "odgovorni", se pod hitno moraju posvetiti i ovom problemu. Generalno i konačno rješenje se mora i može tražiti u višku prostora - zemljišta obližnje osnovne škole, ali ću detaljnije o tome u jednom od narednih članaka, koji će biti upravo posvećeni osnovnim školama, koje u ovom trenutku raspolažu viškom zemljišta dok je grad u potpunom deficitu sa preko potrebnim svakim kvadratom prostora.

Samo jedna činjenica upozorava, a to je kako svog prvačića dopratiti do škole i doći po njega posle nastave u zimskom i kišnom periodu. Isti problem imaju roditelji sa dolascima svoje djece u škole na razne sportske aktivnosti, posebno treninge, koje mališani obavljaju u sportskim dvoranama tih škola. Taj prostor je već odavno deficitaran s obzirom na broj aktivnih sportskih klubova, te potrebom stanovništva za sportom i rekreacijom, a realno, imamo želje da u svim sportovima imamo premijerligaške predstavnike.

Gospodo, srećan rad, a vi vozači, za sada zaobilazite ovu raskrsnicu, ako ikako možete!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    10°C
  • 08:00

    12°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI