Srbija i Crna Gora: Predsednici vlada saglasni da odnose treba „resetovati" i okrenuti novi list

„Nema Mila, nema Tita, sad se ođe Dritan pita", pevale su pristalice Dritana Abazovića posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2020. godine na kojima je postao bitan teg na nestabilnoj vagi crnogorske politike, gde je svaki gram bitan.

Srbija i Crna Gora: Predsednici vlada saglasni da odnose treba „resetovati" i okrenuti novi list

Dve godine kasnije, lider Građanskog pokreta URA stigao je do premijerske fotelje, a za prvo odredište koje će obići na toj funkciji izabrao je Beograd.

„Prvi put posle obnove nezavisnosti, pre 16 godina, Vlada Crne Gore je za prvu zvaničnu, državnu, bilateralnu posetu izabrala Srbiju", kaže Vlado Pavićević, savetnik Vladimira Jokovića, ministra poljoprivrede i potpredsednika crnogorske vlade.

„To je u simboličkom i suštinskom smislu ogromna poruka", rekao je Pavićević za BBC na srpskom.

Abazović se po dolasku u Beograd prvo sastao sa premijerkom Anom Branbić, a očekuje se i sastanak i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na konferenciji za medije sa Brnabić, Abazović je izjavio da se njegovom posetom Beogradu „okreće novi list" u odnosima dve zemlje, kao i da je neprirodno da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji, prenosi agencija Fonet.

Taj novi ciklus, dodaje, znači i pristupanje „otvorenim pitanjima pristupimo na krajnje odgovaran način i u korist građana obe države".

Brnabić je dodala da svi žele da se resetuju odnosi između dve države i da se uđe u eru najboljih mogućih odnosa.

„Nemamo bliže zemlje od Crne Gore, kao što i vi kažete da nema Crnoj Gori nikog bližeg od Srbije, ni politički, ni ekonomski", rekla je Brnabić.

Poslednjih godina mnoga pitanja opterećuju odnose dveju država, koje su gotovo čitav vek - od 1918. do referenduma o nezavisnosti Crne Gore iz 2006. - delile zajedničke granice.

Neki od njih su pitanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pristupanje Crne Gore regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, kao i izručenje Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Srbije i Crne gore.

Današnji odnosi Beograda i Podgorice „ne mogu se označiti kao loši", ali su „sigurno ispod realnih mogućnosti", smatra Zoran Lutovac, nekadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori.

„Političke elite nikako da prihvate da odnosi Srbije i Crne Gore ne smeju zavisiti od toga ko je na vlasti, niti od ličnih odnosa političara", kaže Lutovac za BBC na srpskom.

 

„Oni moraju biti na najvišem mogućem nivou u svim oblastima, jer su dve države upućene jedna na drugu, kao i njeni građani, čiji je odnos daleko bolji."

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 02:00

    15°C
  • 05:00

    15°C
  • 08:00

    14°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 08. May 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI