NAŠA GARAŽA - varijanta dva

Garaža, garaža, to je ono o čemu "mašta" Grad Bijeljina?! Da li ćemo je napokon dobiti i kada, to nam niko u ovom trenutku ne može dati odgovor, a da bi došli bar do odgovora, ja ću i dalje, po mom planu, istovremeno nastaviti sa traženjem rješenja dok se jednog dana ne krene u realizaciju jednog ovakvog projekta.

NAŠA  GARAŽA -  varijanta dva

Dva članka na temu garaža sam već napisao u poslednja dva mjeseca, a u međuvremenu smo samo u širem centru grada izgubili postojećih 50 parkirnih mjesta.

Ulica Patrijarha Pavla izgleda fenomenalno, ali to je samo konstatacija i u vezi sa tim mogu još samo reći da je prvo trebalo napraviti novi parking prostor pa tek onda "uništavati" postojeći!

Bilo kako bilo, od "pronađenih" ili ponuđenih lokacija, obradili smo jednu, a slijede obrazloženja za naredne dvije, zasigurno najbolje lokacije i danas ću o prvoj od te dvije.

Ponavljam, sve četiri ponuđene lokacije su sa istim statusom zemljišta, znači vlasnik je Grad Bijeljina, i to je najbitnija stvar. Sve ostalo je nadgradnja koja ima svoj put ili postupak daljeg razrađivanja.

O postupku sam već pisao, a u nastavku ovog teksta ću ga još jednom ponoviti da bi naši, novi čitaoci, mogli lakše shvatiti ideju i predloženi postupak realizacije.

Da vas ne bi dugo držao u neizvjesnosti, moja lokacija broj dva je postojeći parking prostor u ulici Jovana Dučića, tačnije, prostor između sportske dvorane u osnovnoj školi "Vuk Karadžić" i kasarne, tj. bivšeg glavnog pješačkog ulaza u istu. Taj parking sad ima oko 90 parking mjesta i stalno je bez slobodnog mjesta. Izgrađen je relativno u bliskoj prošlosti i ta ulica ima već skoro svu infrastrukturu, mislim prvenstveno na kolovoznu traku, trotoare, nove zasade odgovarajućih stabala i to sve se može i mora sačuvati kako bi eventualna investicija bila manja, u finansijskom smislu, a samim tim i prihvatljivija.

Prava stvar bi bilo obezbijediti još dodatnog prostora u dijelu kasarne i taj postupak je izvodljiv u dogovoru sa Ministarstvom odbrane BiH pod čijim patronatom i jeste ovo, dodatno zemljište. Međutim, od postojećeg parkinga pa do ograde kasarne već postoji dovoljno prostora koji omogućava više prostora za ovaj projekat.

Šta dobijamo?

Dobijamo u osnovi prostor za novih 50-60 parking mjesta i onda je lakše sagledati u koliko nivoa bi se mogla graditi predmetna garaža. Po meni, bilo bi pogrešno ne uraditi jedan podzemni nivo, drugi bi bio postojeći nivo i još jedan kao prvi sprat. Ova podzemna varijanta je idealna jer daje mogućnost jednog ulaza i izlaza postojećom "uličicom" koja kraj sportske dvorane izlazi na ulicu Vojvode Stepe i cijelom svojom dužinom prolazi kraj dvorišta osnovne škole "Vuk Karadžić". Podsjećam, da sam u tekstu posvećenom ulici Vojvode Stepe i najavio ideju ili rješenje za navedenu "uličicu" koja podrzumijeva njeno privođenje zakonitom profilisanju čime bi se omogućio ulaz iz ulice Vojvode Stepe u predmetnu garažu, ali u njen podzemni nivo i taj ulaz bi bio izgrađen ispod ulice Jovana Dučića.

Naravno da bi se ta "uličica" morala proširiti na minimalnih 6m, za šta postoje uslovi i to bi bila jedinstvena prilika i mogućnost da osnovna škola "Vuk Karadžić" izgradi prostor za parkianje vozila svih zaposlenih ali i prostor putem koga bi roditelji dovozili svoju dječicu u školu, a da pri tome ne ometaju redovan saobraćaj u ulici Vojvode Stepe niti u našoj "uličici" koja, izgleda i nema svoje ime ili se vodi pod imenom jedne od susjednih ulica?

Toliko o tom pristupnom putu budućoj garaži, ali ta garaža bi imala i još dva ulaza-izlaza iz ulice Jovana Dučića i za sada su to, za sve građane, naše čitaoce, sasvim dovoljni, relavantni podaci o garaži u varijanti broj dva.

Poenta je da bi se izgradnjom garaže na ovoj lokaciji stekli uslove da istovremeno riješimo i još drugih nekoliko, a već konstatovanih problema u saobraćaju u našem gradu.

Uzgred, ako neko pomisli da nam nije potreban ovoliki parking prostor, želim da naglasim da bi ova garaža smanjila, eventualno potrebu za "planirane" četiri garaže. Zatim, blizu je strogom centru grada, a njenom izgradnjom bi se stekli uslovi da se u strogom centru grada potpuno ukine saobraćaj čime se automatski gube postojeća parking mjesta. Sjećate se da imamo potrebu da u svim jednosmjernim ulicama smanjimo broj postojećih parking mjesta jer se u svakoj takvoj ulici mora omogućiti potrebno prestrojavanje, o čemu sam, takođe pisao ranije.

Da ne zaboravim, izgradnjom prijeko potrebnih garaža, potencijalni koncesionari ili vlasnici tih garaža bi mogli određen broj mjesta davati u zakup građanima koji žele ili imaju potrebu da za stalno garažiraju svoj auto i za to plate odgovarajući zakup. Ovom varijantom bi se nadoknadila parking mjesta koja nedostaju novosagrađenim stambenim objektima koja u startu nisu izgradila potreban broj parking mjesta za građane koji žive u tim objektima.

Poštovani sugrađani, siguran sam da će se veliki broj vas složiti sa ovim prijedlogom, pokušao sam da što svestranije riješavamo svaki konstatovani problem kako bi uz manja ulaganja otklonili nedostatke koji su stvarani u prošlom periodu, a zahtjevaju hitna rješavanja.

Moje priželjkivano "talasanje", kada su u pitanju saobraćajni problemi Bijeljine, je definitivno počelo, reakcije su neočekivane i ja polako ispunjavam moju misiju. Realno sagledavanje svih tih problema kojih, na žalost ima na pretek i koliko vidim, na kraju će ovo pisanje biti pretočeno i u jednu publikaciju, koja će možda jednog dana postati dio aneksa Strategije razvoja Grada Bijeljina, a evidentiranih - popisanih u 2022. godini.

Znači, promjena već ima ali nisu to one prave, neophodne i najsvrishodnije ali, bože moj, živ čovjek sve dočeka, samo polako, a kod nas, izgleda, brže teško i da može?

Napisao sam da je predmetno zemljište "namjenjeno" za izgradnju budućih garaža, vlasništvo Grada Bijeljina.

Šta to znači?

To je veoma bitan podatak jer budućem eventualnom investitoru, koncesionaru i svakom drugom graditelju omogućava sledeće.

Naš gradonačelnik, gospodin Ljubiša Petrović, sa svojim saradnicima može da pripremi i razradi ovaj prijedog, sagleda sve uslove i potencijalne probleme i ako zaista postoji želja za realizacijom izgradnje garaže na bilo kojoj od predloženih četiri lokacije, postupak je relativno prost da kažem izvodljiv.

Zašto?

Grad Bijeljina to zemljište može, recimo budućem koncesionaru, dati na korištenje od 99 godina, obezbijediti mu građevisku dozvolu. Prije toga svom - gradskom preduzeću, koje se zove "Direkcija za izgradnju i razvoj grada" povjeriti zadatak da uradi idejno rješenje, zatim projekat i da obezbijedi obavezan nadzor i sve to iznese kao do detalja razrađen prijedlog, odbornicima Skupštine Grada Bijeljina koji bi trebao, bez uobičajenih, na žalost, problema na relaciji skupštinska većina - naš gradonačelnik, da to bude podržano pa maker i uz neke eventualne izmjene.

Naravno, mnogo šta se sve mora dogovoriti sa eventualnim koncesionarom ili bilo kojim drugim investitorom, ali posle objavljene i odrađene javne nabavke i onda nam, bar, može biti jasno da se nešto radi na temi zvanoj "Prva bijeljinska garaža"?

Zasigurno, sve ono što Grad Bijeljina ponudi, uloži ili pokloni višestruko će se vratiti, ali ne za mjesec dana ili godinu ali saobraćaj će "prodisati" odmah.

Nastavak slijedi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA