“Mašta može svašta”, a realnost…

Prije mjesec dana sam pisao o raskrsnici sa semaforom gdje se presjecaju ulice Svetog Save, Zmaj Jove Jovanovića i Miloša Obilića. Tačnije, pisao sam o jednom od problema, kada ste vi, naši čitaoci, uzeli učešće velikim brojem komentara, što me čini srećnim, jer to je najbolji dokaz da je tema bila dobro i sa razlogom odabrana.

“Mašta može svašta”, a realnost…

Međutim, oko te raskrsnice i u njenoj blizini, kao što sam tada najavio, ima još mnogo neuralgičnih tačaka o kojima moram što prije pisati, jer nadam se da svaki tekst, po njegovom objavljivanju odmah postaje tema rasprava, a nadam se i početku rješavanja problema o kojem pišem.

Ono što bi mene najviše obradovalo je rješavanje imovinsko pravnih odnosa na lokaciji starih građevina, a koje su odatle trebale biti uklonjene još prije 30 godina. Riječ je o spornom prostoru između "naše raskrsnice, tržnog centra "Emporium" i dječijeg vrtića "Čika Jova Zmaj".

Pokušajte zamisliti, kako bi izgledao taj prostor kad bi se realizovala projekcija rušenja navedenih starih građevina i kako bi se mogla izgraditi prava raskrsnica, a ne kao do sada, "uvijena" tako da svako ko prvi put prolazi iz ulice Miloša Obilića ka tržnom centru "Emporium", teško se snalazi i onda svi imamo problem. Zamalo da zaboravim na činjenicu da veliki broj roditelja koji dovoze svoju djecu u vrtić, iskreno, nemaju drugu varijantu nego "na sekund" parkiraju svoja auta u jednom dijelu predmetne raskrsnice. Koje je to kršenje propisa ne treba ni naglašavati!

Ali, hajde da se vratimo pomenutoj zamisli.

Pored "ispravljanja" raskrsnice, stvorio bi se prostor za prilaz automobilima sa dječicom za njihovo iskrcavanje ili ukrcavanje, mogla bi se realizovati jednosmijerna ulica ispred vrtića sa željenim prestrojavanjem. Mogao bi se omogućiti adekvatan prolaz vozilima koja vrše dostavu robe u tržni centar (mada je nešto ovih dana već urađeno), a i prolaz - ulaz do postojećeg i za sada "centralnog parkinga" bi bio "funkcionalan". Još na jednu činjenicu ne smijem da zaboravim, a to je da prilikom izgradnje prilaza obdaništu vozilima, ta vozila se ne bi mogla lako uključivati u raskrsnicu jer bi im se jedino mogao omogućiti ulaz u raskrsncu sa obaveznim skretanjem desno, t.j. u sadašnju i već "obrađenu" jednosmjernu ulicu pored obdaništa. To znači da bi i ona od tada morala biti dvosmjerna sve do njenog uključenja na ulicu Knjeginje Milice. No, o tom po tom... Postoji više varijanti!

Ovo su varijante, ali šta možemo kad su nam u centru grada ostale mnoge ustanove, osnovne škole, uključujući i muzičku školu i obdanište ili vrtić "Čika Jova Zmaj".

Svi navedeni objekti su nekada mogli da funkcionušu bez većih problema, ali već dugo predstavljaju saobraćajni problem, priznali ili ne, ali tako je. I nije to problem bez rješenja, ali ta rješenja treba tražiti.

Svi ste uočili novi objekat koji se gradi u crkvenom dvorištu i zbog sve navedene gužve, čini nam se kao da se gradi na trotoaru. Naravno, da treba da se gradi, očigledno da će biti jedan od ukrasa našeg grada, ali "ispravljanjem" naše raskrsnice taj trotoar ispred navedene nove zgrade bio bi mnogo širi i iskreno se nadam da je neko prilikom izdavanja građevinske dozvole kalkulisao ovom činjenicom.

I na kraju ove moje varijante, (ili ako se ubrzo ne ostvari, može biti samo mašta osobe koja saobraćaj shvata na pravi način i ima najbolje namjere), ta raskrsnica bi kolovoznu traku od raskrsnice do "starog nebodera" skoro potpuno "ispravila".

Neko od naših sugrađana će možda razmišljati i o potencijalnom kružnom toku, ali na tolikom prostoru nije moguće napraviti "pravi kružni tok" koji mi imamo samo na gradskoj zaobilaznici. Ja samo takvu infrastrukturu podržavam, a ne kao što je naša Gradska uprava u prošlosti smatrala i, na žalost, gradila male "učeničke" kružne tokove koji se osnovcima simuliraju u osnovama bezbjednosti saobraćaja i na takav način se takmičili sa nekim drugim gradovima u Republici Srpskoj u smislu ko više ima kružnih tokova... I da se razumijemo kružni tok mora imati minimalno dvije saobraćajne trake sa maksimalnom širinom.

I još nešto, ako se uskoro ne pokrene akcija širih razmjera na temu edukacije vozača za pravilan prolaz kroz kružne tokove ne piše nam se ništa dobro, bar kada je u pitanju frekvencija saobraćaja u našim postojećim kružnim tokovima, a i u samom gradu uopšte.

Toliko o mojim realnim zamislima, željama i viđenjima budućnosti saobraćaja u jednom dijelu užeg centru grada, tačnije o potencijalnim promjenama u našoj najkontraverznijoj raskrsnici.

Borimo se za realnost!

Srećno u saobraćaju!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI