Bez radnih viza i posebnih dozvola: Lakše do posla za građane "Otvorenog Balkana"

Građani Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije od septembra će, zahvaljujući povezivanju nacionalnih elektronskih sistema ovih država u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", prvi put moći slobodno da pristupe jedinstvenom tržištu rada.

Bez radnih viza i posebnih dozvola: Lakše do posla za građane "Otvorenog Balkana"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručio je to danas direktor Kancelarije za IT i e-upravu Srbije Mihailo Jovanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Objasnio je da će građani zemalja Otvorenog Balkana imati mogućnost da se zaposle u jednoj od ove tri zemlje, i to bez ikakvih dodatnih papira, radnih viza i posebnih dozvola.

– Kada je prije pet godina osnovana Kancelarija za IT, svega desetak ljudi radilo je u njoj, a sada ih je u dva grada 115. Cilj nam je bio da građani ne budu kuriri koji idu od šaltera do šaltera, već da država prikuplja dokumenta za njih. Htjeli smo efikasnu, ekonomičnu, transparentnu javnu upravu i sve s

Dodao je da su danas sve informacije javne uprave dostupne onlajn i građanima su na usluzi svih sedam dana u nedjelji 24 sata dnevno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zaposleni u Kancelariji za IT i e-upravu, rekao je direktor Kancelarije, ruše barijeru javne uprave i čine pravi veliki tim zaposlenih u dva grada, Beogradu i Kragujevcu, koji radi na različitim poslovima.

Prema njegovim rečima, tim Kancelarije je tu da pomogne kada korisnici ne mogu da koriste neku uslugu, da ponudi informaciju i uputi na prave adrese.

– Na samom početku bili smo svjesni da nisu svi digitalno pismeni. Sistemi su na početku pravljeni tako da su građani dolazili do šaltera, a iza njih su se razmenjivali određeni podaci između institucija – rekao je on.

Dodao je da je prvi i pravi primer za to je usluga “Bebo, dobro došla na svijet”, gdje roditelji još u porodilištu detetu daju ime, upišu ga u Matičnu knjigu rođenih, prijave prebivalište, zdravstveno osiguranje i roditeljski dodatak.

Objasnio je da je ta usluga upravo jedna od mnogih koja je pokazala građanima šta je e-uprava, jer roditelji nisu morali da obilaze šaltere, već je zaposleni u porodilištu sve to obavljao za njih elektronski.

Jovanović je naveo da je na taj način do sada registrovano 360.000 beba, a razmenjeno je i više od 100 miliona podataka elektronskim putem, za koje građani nisu više morali da nose razlišita dokumenta na šaltere.

Ocijenio je da se danas, zahvaljaujući dobroj i stabilnoj infrastrukturi, gotovo u hodu rešavaju problemi, a da je nekada potrebno svega desetak dana da se elektronske usluge digitalizuju i učine lakšim i dostupnijim za građane.

– Naš zadatak je da kao služba Vlade budemo faktor kohezije između ministarstava i kao centralno tijelo Vlade mi danas imamo ogroman autoritet. Primjera radi, usluga Moja srednja škola povezala je MUP, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, zdravstvo, osnovne i srednje škole, tako da su roditelji mogli pomoću interneta i sa bilo kog mesta da upišu svoje dijete u srednju školu – rekao je Jovanović.

Uštede koje su ostvarene korišćenjem elektronske uprave, kako za građane, tako i za državu, ogromne su, poručio je on.

Istakao je da se za svaki dokument danas uštedi sat vremena i ako se računa da je dnevnica tri do četiri evra, na 100 miliona dokumenata ostvari se ušteda od 300 do 400 miliona evra.

Istakao je da na portalu E-uprava danas ima 1,5 miliona korisnika koji koriste različite usluge.

Tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji je, tvrdi Jovanović, “gladno IT-jevaca”. Iako oko 92.000 njih radi u ovom sektoru, to je prema njegovoj oceni malo, jer postoji ogroman deficit u ovom sektoru.

– Očekujemo da će izvoz IKT sektora ove godine premašiti 2,5 milijardi evra i veći je nego izvoz poljoprivrede. Koliki je to uspeh, pokazuje podatak da je pre šest godina izvoz IKT sektora bio svega šest miliona evra – rekao je Jovanović.isteme smo gradili korak po korak – rekao je Jovanović za Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA