Sve više se traži montažni krov nad glavom

Poskupljenje građevinskog materijala u BiH, ali i hronični nedostatak radne snage odrazili su se na to da sve više građana odustaje od gradnje stambenih objekata za svoje potrebe i da kupuje montažne kuće.

Sve više se traži montažni krov nad glavom

Tome u prilog govore podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji kažu da je samo za godinu dana uvoz montažnih zgrada od drveta porastao skoro dvostruko, a istovremeno vrijednost uvezenog materijala u prvih sedam mjeseci ove godine veća je za gotovo tri puta nego u istom periodu 2021. godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Za period 1. januar - 31. jul 2022. godine u BiH je uvezeno 1.104.370,05 kg robe koja se odnosi na montažne zgrade od drveta, a vrijednost uvezene robe bila je 4.604.757,92 KM.

U periodu 1. januar - 31. jul 2022. godine u BiH je uvezeno 614.013,05 kg iste robe u vrijednosti od 1.672.688,82 KM", kazali su za "Nezavisne novine" iz UIO BiH.

Ono što se za godinu dana nije promijenilo kada je u pitanju uvoz ovog materijala jeste država iz koje su kupljene najveće količine, a to je Turska. Nakon nje, najviše se cijeni materijal iz Srbije te Hrvatske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista RS (SWOT), kaže da za ovako nešto postoji nekoliko ključnih razloga, a svakako da je glavni porast cijene građevinskog materijala.

"U nekom prošlom vremenu naši građani su tradicionalno bili vezani za čvrstu gradnju i nisu imali pretjerano povjerenje u izgradnju svojih porodičnih objekata ili objekata za odmor u vidu montažnih kuća ili drugih montažnih objekata, ali zbog poskupljenja to se promijenilo. Takođe, ja bih neizostavno rekao da je razlog i hronični nedostatak radne snage, odnosno nemogućnost građevinske operative da uopšte isporuči i gradi dovoljan broj objekata koliko su potrebe tržišta", ističe Grabovac za "Nezavisne novine".

Smatra da podaci o uvozu nisu iznenađujući jer je potražnja za ovim materijalom u ogromnom porastu unazad deset godina.

"Taj trend nije došao iznenada, ali možda treba dodati da je u zadnje vrijeme povećana i izgradnja nekih vikendica i odmorišta za iznajmljivanje, tako da i s obzirom na koronu i promjenu nekih navika imamo veliki obim potražnje za tim uslugama iznajmljivanja, a izgradnja montažnih objekata za te potrebe svakako je jeftinija. Upravo u tome i treba tražiti razloge za ovaj trend", navodi Grabovac.

Ekonomista Slaviša Raković dodaje da i domaći proizvođači montažnih kuća zavise od uvoza.

"Znači, moraju da uvoze dodatni dio materijala za svoje potrebe. Vjerovatno se radi i o tako banalnim stvarima kao što su gipsane ploče, ali i drugim konstruktivnim elementima za proizvodnju kuća poput elemenata za stolariju. Vjerovatno na tom računu uvoza i izvoza, čak i kad imamo dobar izvoz montažnih kuća, moraju postojati mnoge komponente uvoza da bi se poslovalo", kaže Raković za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA