Dodik o projektima u Srpskoj "Uskoro potpisivanje ugovora za dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko i Bijeljina-Brčko"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će uskoro biti potpisan ugovor za izgradnju dionica auto-puta od Vukosavlja do granice sa Brčko distriktom, kao i od Bijeljine prema Brčkom.

Dodik o projektima u Srpskoj "Uskoro potpisivanje ugovora za dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko i Bijeljina-Brčko"

Dodik je istakao da je Republika Srpska realizovala brojne infrastrukturne projekte kao što su izgradnja auto-puteva, Termoelektrane Stanari, rekonstrukcija puteva i mostova, izgradnja novih bolnica, te rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Republika Srpska ima potencijal da to radi. Republika Srpska je najniže zadužena zemlja u regionu imajući u vidu domaći proizvod – rekao je Dodik danas u Banjaluci.

On je naveo da Republika Srpska ima mogućnosti za investiranje, te dodao da će do kraja mjeseca biti položen kamen temeljac za fabriku u Aleksandrovcu u kojoj bi trebalo biti zaposleno više od 600 radnika u oblasti elektronike i auto-opreme.

Govoreći o kapitalnim turističkim projektima Republike Srpske, Dodik je rekao da Republika Srpska neće ulagati u projekate “Trebinje rizort” i Turistički centar Klekovača jer su to privatne inicijative.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

– Nit je Klekovača nit je rizort u Trebinju pitanje za državnu vlast. Mi smo samo tu kao podrška – istakao je Dodik novinarima.

On je dodao da je Trebinje značajno podiglo svoju turističku ponudu i kapacitet, te da postaje jedna od najfrekventnijih i najomiljenijih regionalnih turističkih destinacija.

Dodik je rekao da će sutra posjetiti tu lokalnu zajednicu, koja obilježava krsnu slavu, a u kojoj bi tada trebao boraviti i srpski teniser Novak Đoković.

Govoreći o izgradnji ski-centra na Manjači, Dodik je podsjetio da je prvi korak izrada prijedloga zoning plana, plana parcelacije, a nakon čega će se ići u izuzimanje zemljišta.

– U roku od tri do četiri godine tamo će i postojati sadržaji koji su juče predstavljeni – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o navodima da ne postoji analiza isplativosti projekta ski-centra na Manjači, Dodik je rekao da postoje ispitivanja, pretprojektne i istražne radnje, te prostorni plan Republike Srpske koji je predvidio taj projekat.

– Naravno da će biti opstrukcija onih koji ništa ne znaju nego samo da opstruišu. Taj centar će biti izgrađen – istakao je Dodik.

On je rekao da bi taj centar trebao biti izgrađen po uzoru na Zlatibor u Srbiji.

Dodik je, govoreći o Rudnicima željezne rude RŽR “Ljubija”, rekao da su sve aktivnosti koje Republika Srpska tu provodi upućene ka ostvarivanju interesa grada Prijedora.

– Taj RŽR u svojoj strukturi vlasništva ima niz igrališta, stadion u Prijedoru, salu. Mi smo rekli da neće doći do dokapitalizacije dok se ta imovina ne iznese i stavi u vlasništvo grada Prijedora – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da u privatizovanoj Fabrici glinice “Birač” Vlada Republike Srpske ima 13 odsto udjela u vlasništvu, te istakao da je laž da je taj udio prodat.

– Ono što je urađeno jeste da smo potraživanja, koja mi imamo iz stečajnog postupka, sto odsto namirili. To je jedinstven slučaj. Umjesto da se to pohvaljuje, ovdje se nešto napada i govori. To ne prejudicira vlasništvo, vlasništvo je već određeno. Ako stečajni upravnik izniveliše to preduzeće, preduzeće se vraća prethodnim vlasnicima, ono što ostane od preduzeća. Niko nije prejudicirao vlasništvo niti potraživanja mogu da odrede karakter vlasništva – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da Republika Srpska ima značajan banjski resurs i da institucije Srpske kontinuirano ulažu znatna sredstva da bi bila obezbijeđena šira ponuda za turiste i one kojima su potrebna banjska liječenja.Dodik je naglasio da po uzoru na Sloveniju, koja je posljednjih 20 godina znatno unaprijedila banjski sektor, Republika Srpske želi isto, s obzirom da sve banje imaju termalnu vodu i poznate su kao banje koje liječe određene bolesti.

“Srpska ima značajan banjski resurs”

Nakon obilaska nove lokacije u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Srpskim Toplicama u Banjaluci na kojoj je u toku izgradnja i opremanje objekta za liječenje, rehabilitaciju i rekreaciju, Dodik je rekao da očekuje da ovaj objekat, sa više od 50 ležajeva, bude u funkciji za oko osam mjeseci.

On je podsjetio da je prethodni objekat na ovoj lokaciji privatizovan još prije raspada Jugoslavije, što nije bio dobar potez, te da je Republika Srpska uspjela to da vrati u svoje vlasništvo na način da su od banke, koja je aktivirala hipoteku, otkupili prostor i obezbijedili finansijska sredstva da se izgradi banjski rekreativni i rehabilitacioni centar.

Dodik je naveo da je znatan novac prije deceniju uložen i u banju “Vrućica” u Tesliću, koja je danas jedna od najposjećenijih.

On je dodao da je završena prva faza ulaganja u banju “Mlječanica” kod Kozarske Dubice, te da će institucije Srpske pomoći i u drugoj fazi.

“Privatni investitor je obezbijedio visok nivo ponude i u banji `Kulaši` (/Prnjavor), ostaje da još damo širi značaj za nekoliko prepoznatljivih banja koje imaju potencijale”, rekao je Dodik.

On je dodao da je ostalo još da se riješi pitanje banje “Dvorovi” kod Bijeljine, koja je u vlasništvu grada i gdje je predloženo da se vlasništvo prenese na Republiku da bi bila moguća značajnija investiranja.

Kada je riječ o banji “Vilina vlas” Višegrad, on je naveo da, nažalost, imaju loš menadžment koji ni nakon tri godine nije u stanju da investira oko 1,5 miliona KM koje su dobili od Srpske.

Dodik je najavio da će u ponedjeljak, 22. avgusta, u Slatini biti promovisan dugogodišnji projekat banjsko-kongresnog centra koji bi trebao da bude jedan od pet najboljih regionalnih centara, a čija je investiciona vrijednost veća od 300 miliona KM.

“Računali smo da možemo to da izdržimo i da pregovaramo tako što ćemo tražiti da bude završeno za nekoliko godina i da dobijemo nešto što vjerujemo da bi moglo samo po sebi da vraća to zaduženje”, istakao je Dodik.

Objekat u izgradnji u okviru Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Srpskim Toplicama, posjetili su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministar finansija Zora Vidović.

Novi objekat u Srpskim Toplicama imaće otvoreni i zatvoreni bazen, kapacitete za individualno banjanje, terapijske i multifunkcionalne prostore za fitnes i rekreaciju i smještajne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA