Ukupno slučajeva
555 (+5)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Tripoli meta i treće noći

Protivvazduhoplovna odbrana dejstvovala je i tokom treće noći iznad libijske prestonice Tripolija. Paljba se opet čula i oko rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija.

REGION I SVIJET

Protivvazduhoplovna odbrana dejstvovala je i tokom treće noći iznad libijske prestonice Tripolija. Paljba se opet čula i oko rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija.

Libijske vlasti tvrde da je tokom noćašnjih napada stradalo još civila, a eksplozije i dejstvo libijske odbrane čuli su se u blizini kompleksa pukovnika Muamera el Gadafija u prestonici, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Sukobi Gadafija i pobunjeničkih snaga juče su nastavljeni, uprkos deklarativnom prekidu vatre. Pobunjenici tvrde da su ih Gadafijeve snage napale u zapadnom gradu Zintan, kao i da su počinile masakr u Misrati.

Šef američke komande za Afriku, general Karter Hem, kazao je da očekuje postepeno smanjivanje broja udara na Libiju tokom narednih dana.

"Moje viđenje je da ćemo, osim ako se nešto neočekivano ne dogodi, narednih dana biti svedoci smanjivanja učestalosti napada", kazao je Hem, koji koordinira akciju SAD u Libiji.

Televizija Al Džazira prenela je da su u jučerašnjem bombardovanju pogođeni radari u dve antiraketne baze na istoku Libije, a državna televizija je navela da je nekoliko lokacija u Tripoliju bombardovano.

"Ti napadi neće zaplašiti libijski narod", navela je libijska televizija. Svedoci tvrde da je sinoć bombardovana i libijska pomorska baza Buseta, 10 kilometara udaljena od Tripolija.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je sinoć da će napadu na Libiju biti ograničeni u prirodi, trajanju i obimu i da će njihova svrha biti podrška međunarodnoj koaliciji.

"Nastojaćemo da dođe do brze, ali razumne, tranzicije operacija na koaliciju, regionalne ili međunarodne organizacije, koje su u položaju da nastave aktivnosti neophodne za ostvarenje ciljeva rezolucije UN", naveo je Obama u pismu kongresmenima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u četvrtak, na zahtev Gadafijevog režima, a sednici će se obratiti i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.