Ulica Sremska? FOTO

U mom prethodnom članku, naveo sam jednu od glavnih ulica iz strogog centra našeg grada, koja je rekorder po broju vozila koja u jednom danu prođu tom ulicom do samog centra. Podsjetiću, to je ulica Meše Selimovića.

Pored rekorda po broju vozila koja dnevno prođu tom ulicom, mnogo značajniji je rekord prosječne brzine kojom se ta vozila kreću (oko 20 km/čas).               TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naravno to i jeste glavni uzročno-posledični razlog po kojem je ta ulica rekorder.

Međutim, pojam centra grada u zadnjih nekoliko godina, podrzumijeva mnogo širi prostor, tako da centar grada trenutno čine i mnoge druge ulice koje su u tom periodu, htjeli mi to ili ne, postale ulice koje su na spisku ulica sa tim statusom.

Napominjem, taj status ulice same stiču u prvom redu po broju ustanova, banaka, PTT poslovnica, tržnih centara, benzinskih pumpi, salona automobila i svih ostalih trgovina koje našim sugrađanima nude razne vrste roba i usluga. Za te ulice se, zbog velikog broja naših sugrađana koji automobilima dolaze u te dijelove grada, svakako može samo konstatovati da su u centru grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kada je u pitanju Grad Bijeljina, naprijed navedenu specifičnost zasigurno ima ulica Sremska. Proteže se  i  počinje, od kružnog toka kod nove autobuske stanice pa sve do sledećeg kružnog toka kod tzv “duda” ili tačnije do ulica Neznanih junaka  i  Stefana Dečanskog.

Konkretno, duga je nekih 800 metara i u njoj egzistiraju četiri tržna centra, četiri benzinske pumpe, dva salona automobila, nekoliko specijalizovanih prodavnica još mnogo drugih trgovina i davalaca raznih usluga. Kad bih nabrajao sve, stekli bi ste utisak da slušate neki radijski marketing program.

No, sa aspekta saobraćaja, bitno je istaći da se u Sremsku ulicu bočno, sa lijeve strane uključuje sedam pratećih ulica, a sa desne strane osam istih. Činjenica da su tu nabrojane i klasične ulice i uličice ali i ulazi – izlazi sa parking prostora tržnih centara, ali glavna bočna ulica je svakako Kruševačka ulica.

Bilo kako bilo, za samo 800 metara je svakako previše i rezultat svega navedenog je opšta gužva, spora vožnja, a kad na sve to dodamo i samovolju pojedinih vozača, dobijamo još jednog “rekordera” u našem gradu kome pod hitno treba oduzimati ovu “titulu”.

Ko će, kada i na koji način Sremskoj ulici oduzeti “titulu” rekordera po saobračajnoj gužvi, vam ne mogu ni prognozirati, ali jedno je sigurno a to je da za svaki problem postoji rješenje na koje se samo moramo naviknuti i sve ostalo će biti bezbolno, a funkcionalno.

Ono što je za sada sigurno potrebno je postavljanje semafora na uključenju Kruševačke ulice putem koje se u našu predmetnu ulicu uključuju i cijela naselja, Intergaj i Kruševlje, gdje živi između 8 i 10 hiljada stanovnika ako ne i više?

Naravno da samo postavljanje tog eventualnog semafora povlači još neke mjere i poduhvate vezane za dijelove Sremske ulice koje su u blizini te lokacije ali o tome će neko morati razmišljati.

Bilo kako bilo između navedena dva kružna toka je veoma komplikovano regulisati brz i siguran protok saobraćaja bez bar jednog semafora jer od novih kružnih tokova, mi u Bijeljini, nemamo nikakve koristi… Naši vozači još donekle poštuju crveno svjetlo semafora i  na to su navikli  i srećan sam da to poštuju i  dalje.

U suprotnom, nije nerealno da nam saobraćaj bude na nivou nekih  afričkih ili azijskih malih i “divljih” država o kojima su mi još nekad davno, prije 40 godina pričali vozači kamiona koji su vozili robe u takve države. Tamo bukvalno nije bilo ni saobraćajnih znakova,  semafora  pa ni policije tako da se na svakoj raskrsnici moralo potpuno zaustaviti jer su još tada postojali vozači kamikaze za koje nije važilo pravo prvenstva prolaza, znak STOP a ni crveno svjetlo na semaforu ako je tu i postojao!

Dakle, još jedna od naših neuralgičnih tačaka koje što prije treba rješavati, nadam se da nećemo čekati dugo.

Srećno u saobraćaju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

141 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 10:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI