Ne razumem protivljenje istrazi o trgovini organima

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je večeras na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne razume protivljenje istrazi o optužbama o trgovini ljudskim organima na Kosovu pod mandatom tog Saveta, osim ako nešto ne treba da se sakrije od njega.

Ne razumem protivljenje istrazi o trgovini organima

Uprethodnoj raspravi na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu ambasadori članica Saveta bezbednosti su podržali istragu o optužbama iz izveštaj Dika Martija, ali bez saglasnosti ko treba da vodi istragu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Zemlje koje su priznale Kosovo su ocenile da istragu treba da sprovede Euleks, dok su ostale članice Saveta bezebednosti ukazale da mandat za to treba da imaju UN. Jeremić je ponovio da istragu treba voditi pod mandatom SBUN i da tom telu treba podnosti izveštaje o nalazima istrage.

Rusija, Kina, Indija, Gabon, Nigerija, Brazil podržale su inicijativu Srbije da se formira posebno istražno telo pod okriljem UN koje bi se bavilo navodima o trgovini organima u izveštaju Dika Martija.

SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska založili su se da tu istragu sprovede misija EU na Kosovu (Euleks), dok je Portugalija dala punu podršku Euleksu, ali je ocenila da je zbog ozbiljnosti optužbi koje je izneo švajcarski senator Marti u svom izveštaju potrebno ostati otvoren za svaku buduću akciju koju bude zahtevala istraga.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj, koji je pred SB UN nastupio kao privatno lice pod tablom UNMIK-a, izneo je ocenu da je Euleks potpuno sposoban da istraži Martijeve optužbe On je prethodno pozvao članice SB UN da podrže inicijativu Srbije da se pod okriljem svetske organizacije sprovede sveobuhvatna, nezavisna istraga o ilegalnoj trgovini ljudskim organima srpskih žrtava, jer bi u suprotnom na delu bili dvostruki standardi.

"Nijedna postojeća institucija ne bi bila u stanju da sprovede sveobuhvatnu istragu ili da obezbedi saradnju svih potrebnih strana. Samo mehanizam koji bi stvorio Savet bezbednosti bi to mogao da izvede. Bez toga oni za koje se sumnja da su učesnici ilegalne trgovine organima mogli bi da ostanu izvan domašaja", poručio je večeras Jeremić na Ist riveru. "To je naš zajednički cilj", rekao je Jeremić, dodajući da postoji samo jedan put napred, a on zahteva delovanje Saveta bezbednosti.

Jeremić je istakao da Srbija neće odustati, niti će se povući sve dok "puna istina o onome što se dogodilo ne bude otkrivena" i ukazao da je Srbija prosledila SB UN formalni predlog za spovođenje ove istrage. "To je naša svečana obaveza prema svim žrtvama ovih užasnih nečovečnih postupaka, i njihovim porodicama. Ne smemo ih izneveriti", rekao je srpski ministar.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je u svim prethodnim slučajevima ratnih zločina na Balkanu mandat za istragu imao SB, i naglasio da Srbija "ne traži ništa više od toga", ali i da nema moralno pravo da prihvati ništa manje od toga.

"Ako su sve istrage ratnih zločina koje su počinili Srbi imale mandat ovog tela, onda zašto ne bi i istraga o zločini počinjenim nad Srbima takođe bila pod okriljem Saveta bezbednosti. Bez želje da budemo zlobni prema bilo kome, ali sa čvrstim uverenjem, pitamo: koje bi objašnjenje moglo da bude za takve dvostruke standarde", rekao je Jeremić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA