Tajno glasanje alibi za sve

Izbor pet srpskih delegata u Dom naroda Parlamenta BiH unio je dodatni nemir na domaću političku scenu i otvorio nekoliko mogućih kombinacija o budućem sastavu Kluba Srba u Sarajevu, gdje sve konce u svojim rukama želi da ima SNSD, dok opozicija i dio bošnjačkih stranaka pokušavaju da to spriječe.

Tajno glasanje alibi za sve

Srpske delegate biraju poslanici u Narodnoj skupštini tajnim glasanjem u čemu mnogi u vide alibi za eventualno drugačije glasanje od dogovorenog. Trenutna matematika i odnosno odnos snaga u republičkom parlamentu idu na ruku SNSD-u, jer sigurno prolazi kandidat koji bude imao 17 glasova, a, u zavisnosti od broja lista i raspodjele svih glasova, do delegatskog mandata je moguće i sa 13, odnosno 14 glasova. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Koalicija okupljena oko SNSD-a, u kojoj su DEMOS, SP, Ujedinjena Srpska, NPS i NDP, uz glasove poslanika iz redova DNS-a i SPS-a ima 53 sigurna glasa za svoje kandidate - Radovana Kovačevića, Nikolu Špirića, Sredoju Novića i Snježanu Novaković Bursać, ali ni to im ne garantuje da će imati četiri delegata, što im je potrebno za kontrolu kluba. Međutim, posljednja izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika da imaju 56 poslanika, odnosno još tri na svojoj strani baca drugačije svjetlo na konačni epilog sage o delegatima do kojeg bi trebalo doći na posebnoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 30. novembar.

Opozicija, odnosno SDS, PDP i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića imaju 25 poslanika, što garantuje sigurnog jednog delegata. SDS računa na Želimira Neškovića, PDP na Nenada Vukovića, a Pokret za državu, u kojem je pet poslanika, među kojima je po jedan iz stranke BH Zeleni, SDA i DF-a te dva iz SDP-a BiH, a za Dom naroda kandidovao je Vojina Mijatovića iz SDP-a.

U prvom planu posljednjih dana je upravo Pokret za državu, u koji mnogi upiru prstom da će svojim glasovima "servirati" Dodiku četvrtog delegata iz redova SNSD-a, a u nekim odgovorima na to opoziciji su dali svoje uslove pod kojima bi čak i glasali za njih, među kojima su da neće pokretati pitanje samostalnosti Srpske i da će raditi za članstvo u NATO-u.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Mijatović i Ramiz Salkić (SDA) danima ne odgovaraju na pozive, a Sevlid Hurtić juče je kratko za "Glas" poručio da se o izboru delegata više neće oglašavati.

PDP je već zatražio da rezultati glasanja za delegate budu javni, iako su, kako su poručili, sigurni u kolege iz opozicionih redova, a sagovornik "Glasa", upućen u dešavanja, ističe da je već izvjesno da će i u ovom sazivu Doma naroda SNSD imati četiri predstavnika, a opozicija okupljena oko SDS-a i PDP-a jednog, jer će, prema posljednjim informacijama, poslanici iz Pokreta za državu i glasati za Mijatovića.

- Glasanje je tajno, a glasovi bi trebalo da dovedu da takvog epiloga - smatra naš sagovornik.

Kroz priču o izboru delegata u Dom naroda provlači se ona prema kojoj bi jedno mjesto potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske moglo pripasti upravo jednom od poslanika iz Pokreta za državu, a nije nemoguće da dobiju i ministarsku fotelju u novom sazivu Vlade Srpske koju i ovaj put sastavlja Radovan Višković.

- Sve je moguće, ali formiranje vlasti u Srpskoj treba uvijek gledati i kroz taj postizborni proces na zajedničkom nivou vlasti, gdje će većinu gotovo nemoguće biti sastaviti i izabrati novi saziv Savjeta ministara BiH bez SNSD-a i HDZ-a BiH, a neke računice pokazuju da će SDP i partneri morati pregovarati i sa SDA - zaključio je sagovornik "Glasa".

Sastanak sa SDP-om

Opozicione stranke sa sjedištem u Srpskoj sastaće se sa predstavnicima SDP-a BiH u ponedjeljak. Nebojša Vukanović je za federalne medije rekao da je cilj postigao i alarmirao javnost na opasnost ukoliko bi Dodik i SNSD imali četiri delegata, aludirajući na četiri godine blokada. Vukanović kaže da lično nema nikakvog interesa, jer nema ni kandidata za Dom naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA