Tramp (ne)će biti kandidat na predsjedničkim izborima 2024. godine?

Poznati slogan MAGA (Make America Great Again) - Učinimo Ameriku Ponovo Velikom je ponovo aktuelan nakon što je Donald Tramp najavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine. On je to učinio u trenutku kad su pristizali ne baš tako dobri rezultati za Republikance na tzv. izborima u sred (predsjedničkog) mandata, (mid-term elecitons).

Tramp (ne)će biti kandidat na predsjedničkim izborima 2024. godine?
FOTO: Depositphotos

Preliminarni rezultati govore da su Republikanci osvojili potrebnih 218 glasova kojim su obezbjedili sebi većinu u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Pogledaj ovde za više o samim izborima. Dakle, Republikanci su dobili PD, ali su izgubili u trci za Senat, gdje je rezultat 50:49 u korist Demokrata, i iako u Džordžiji još nije završeno glasanje, odnosno vjerovatno će se ići u drugi krug, Demokrate imaju svog potpredsjednika u vidu Kamale Heris, koja po svojoj funkciji nosi odlučujući glas u slučaju izjednačenog broja senatora. Dakle, iako Republikanska partija dobija senatora u Džordžiji, Demokrate će i dalje u biti imati Senat u svojim rukama, gdje će Herisova svojim glasom donositi prevagu, i to je uradila više puta nego bilo koji potpredsjednik još od početka 19. vijeka. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Da li će aktuelni i 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, iliti “uspavani Džo”, kako ga često Tramp oslovljava izaći “na crtu” bivšem predsjedniku nije nešto što je neupitno, jer obojica će prvo morati da pobjede svoje protivkandidate za predsjedničku nominaciju u okviru svoje partije, a broj kandidata nije mali. Potencijalni Republikanski kandidati za predsjedničku nominaciju, pored Trampa, su Ron DeSantis, čovjek koji je napravio fenomenalan rezultat na mid-term izborima na Floridi, koja nakon njegovog rezultata neće više biti, nakon 40 godina, swing-state, odnosno neopredijeljena. Demokrate su pokušale da ga predstave kao novog Trampa, ali je DeSantis mnogo ozbiljniji nego što se čini na prvu loptu, jer iako ima sličan nastup, on zna da “stane na loptu” kad je to potrebno. On je uspio da pridobije diversifikovane etničke grupe na Floridi, Latino-Amerikance i Portorikance koji tradicionalno glasaju za Demokrate,  kao i Kubance, koji naginju ka Republikancima. Definitivno jedan od najozbiljnijih kandidata među Republikancima. Među ostalima se spominju i Majk Pompeo, bivši Trampov državni sekretar, koji više nije blizak Trampu, zatim uvijek prisutni senator Ted Kruz, i Niki Hejli, bivša ambasadorka pri UN-u.

Rečeno u njegovom stilu, Donald Bez-dlake-na-jeziku Tramp, je već počeo sa, blago rečeno, pejorativnim “peckanjem” svojih protivkandidata tako što bi im nadenuo nadimak, često više nadimaka, kao što je to nekad radio sa Džeb Bušom – Nisko-energetski Džeb (Low Energy Jeb), Ted Kruzom – Lažljivi Ted (Lyin’ Ted), Marka Rubija – Mali Marko (Little Marco), Hilari Klinton – Nepoštena Hilari (Crooked Hillary) itd. Tako je on Ron DeSantisa već prozvao Ron De-Sanctimonious što bi u prevodu na naš jezik bilo lažno moralan. Biće to jedna zanimljiva kampanja, kao i uvijek, kad je u pitanju narcisoidni biznismen i bivši predsjednik, kojem ne manjka energije kad treba ući u “politički ring” sa svojim protivkandidatom.

Džozef Bajden će morati ostati budan ako želi da bude konkurentan Kamali Heris, aktuelnoj potpredsjednici, ali i Pitu Butidžidžu, trenutnom Sektrataru za saobraćaj u Bajdenovoj administraciji, koji će ostati upamćen kao prvi, javno izjašnjen, gej predsjednički kandidat na prošlim izborima za predsjednika Sjedinjenih Država. Ipak se čini da će biti zanimljivije pratiti crvene nego plave u kampanji za izbore 2024. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jedna od mnogo zanimljivih činjenica jeste da će Donald Tramp, ako bude izabran 2024. imati 78 godina, a Džozef Bajden 82 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA