Nada umire poslednja?!

Završi se i ova 17. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina. Na dnevnom redu pod rednim brojem pet, biješe Nacrt odluke o Budžetu Grada Bijeljina za 2023. godinu.

Nada umire poslednja?!

Kako mediji prenesoše bila je rasprava oko toga u koje investicije će se ulagati novac u narednoj godini. Bilo je mnogo ideja i prijedloga, od onih Gradonačelnikovih do prijedloga Skupštinske većine i na kraju, posle završetka sjednice niko nije bio zadovoljan što nije usvojeno ono što su pojedinci ili grupe željeli. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prije nego što iznesem moje mišljenje o svemu tome mogu zaključiti i zapitati se, Bože dragi, žive li svi ovi naši akteri, odbornici, ali i svi drugi, u ovom Gradu Bijeljina? Naravno, tu se računaju i podrazumijevaju i oni koji žive u našim predivnim selima ili se već, zahvaljujući svojim dvojnim državljanstvima, ne osjećaju više mojim sugrađanima.

ZAŠTO?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prvo, razočaran sam većinom iznesenih prijedloga jer mislim da ti projekti jesu bitni, ali nisu prioritetni i da imamo mnogo, mnogo drugih potreba, a koje se niko i ne našali da ih iznese, predloži!

Ne mogu da vjerujem da klubovi odbornika na svojim pripremnim sjednicama, ako su ih uopšte i imali, nisu bar običnom, grafitnom olovkom napisali, nabrojali šta nam je to prioritetno u našem gradu.

Možda i jesu, ali ja nisam dobio informacije, (na žalost već dugo nema onih direktnih tv prenosa), da je bilo nekih realnih, ali stvarno potrebnih projekata?

Nažalost taj neki drugi spisak, koji bi recimo većina naših sugrađana veoma lako i brzo napisala, bio bi, u svakom slučaju obiman i realniji. Na našu žalost prošla su vremena kada su se u predizbornim kampanjama javno nabrajale sve manjkavosti koje su prisutne u Gradu Bijeljina, a da ne spominjem projekte koje treba planirati za 2023. godinu i za nekoliko godina nakon nje.

KAKO?

Neću se baviti temama o kojima se raspravljalo u susretima sa glasačima u predizbornoj kampanji jer sam se tu tek naslušao svega i svačega da i mala djeca ne bi povjerovala u obećanja koja su se mogla tada čuti. Uostalom, zašto i ne bi bilo tako kad već odavno i nije bitno o čemu se tom prilikom priča, jer obećanja uglavnom više ne prolaze kod običnog i sve manje naivnog naroda. Odavno se zna da se svako od nas nalazi na nečijem spisku i da je skoro sigurno da slijedi kontakt sa jasno navedenom ponudom „milostii“, kako kaže naš narod! Odavno se to tako radi i šta dobijemo? Dobijemo jedan broj odbornika koji ništa sem svojih ličnih planova ili ponekog nametnutog prijedloga koji bi „morao“ da prođe i nemaju vizije realnog razvoja naše lokalne zajednice.

E, tako je i na poslednjoj sjednici Skupštine bilo nerealnih prijedloga, ali i nastojanja da se Budžet ne planira na način koji omogućava realizaciju određenih projekata bez obzira ko ih je „poželio“. Ovo „poželio“, namjerno ističem jer nije isto želiti i istaći kao potpuno realno i prijeko potrebno.

SUŠTINA!

Sve u svemu, žalosno je i nadasve neproduktivno ovo što se već dvije godine dešava u Skupštini Grada Bijeljina. Dvije strane, pa ko koga više „dohvati“, raznih cirkuskih predstava koje nikuda ne vode mada poneke i imaju svoju svrhu i opravdanost, međutim ostaju nedorečene i nezavršene! Nisam politički analitičar, ali životno iskustvo me tjera da, „gurajući“ na dnevni red Skupštine probleme iz oblasti saobraćaja, realno se nadam nekim pozitivnim promjenama, da se prosto, moram osvrnuti i na politiku jer, na žalost sve od nje zavisi. Ali kako stvari stoje, slaba vajda nam je od realizacije bilo kolikog budžeta ako odbornici našeg najvišeg organa vlasti, Skupštine Grada Bijeljina ne podrže, izglasaju, jednoglasno i proprate te zaključke.

Iskreno i nije mi žao za neke neusvojene prijedloge i neću da se osvrćem koje je šta predlagao, ali pretpostavljate šta ja mogu da potenciram i zašta mogu da se borim.

ISTIČEM!

Recimo nikakav park ne može biti prioritetniji od potrebnih projekata u saobraćaju, a mogao bih nabrajati i neke druge prijedloge koji mogu biti evidentirani i finansirani samo posle projekata vezanih za izlazak iz saobraćajnog kolapsa u kojem smo već dugo. Ne mogu da vjerujem da to baš niko ne smatra za potrebom da, recimo ovaj grad dobije jednu ili dvije parking garaže kapaciteta od minimalnih 500 do 600 mjesta, a odmah posle toga riješavati druge korekcije koje su upravo uslovljene prioritetnim rješavanjem novog parking prostora - kao što je ukidanje potpunog saobraćaja u užem centru, omogućavanjem prestrojavanja u jednosmjernim ulicama, mjenjanje smjera saobraćaja u nekim jednosmjernim, a u nekim takvim omogućiti saobraćaj u dva smjera i tako dalje?

DA NE ZABORAVIMO!

I kad smo već kod parkova, predložio bih da ovaj postojeći, koji je već sastavni dio užeg centra grada i koji je jedan od najvećih, najstarijih parkova u Bosni i Hercegovini, dodatno doradimo i opremimo, ali prije toga da poradimo na kućnom redu koji bi jedan takav kompleks trebao da ima. Kao prvo, strogo zabraniti ulazak licima sa biciklima, a koji su stariji od osnovaca. Da ne napominjem za ove elektro i razne druge skutere. Zatim, zabraniti uvođenje kućnih ljubimaca sa brnjicama ili bez njih „ne daj bože“, a ovih manjih veličine mačaka na povodcu jer u nekim vremenskim razdobljima dana više ima njih nego djece, svih uzrasta.

Zbog čega ovaj prijedlog pretpostavljam da je jasno svakome, bez obzira da li se neko smatrao kao „pogođen“, pod uslovom da ovaj prijedlog zaživi!

I NA KRAJU KRAJEVA!

Bilo kako bilo, 2022., godina je na izmaku, za narednu 2023. godinu „nemamo“ planirane projekte vezane za oblast saobraćaja, a važeća i aktuelna Strategija lokalnog razvoja Grada Bijeljina, da kažem ističe u toj Novoj 2023. godini. I čemu onda da se nadamo u bliskoj budućnosti kada je saobraćajni kolaps u pitanju, sem samo da konstatujem da „nada poslednja umire“.

Pomenuta Strategija je jedan od najvažnijih dokumenata za svaku lokalnu zajednicu i bez obzira da li su u njoj sadržani svi potrebni projekti, sama činjenica da postoji, neminovno me navodi na njeno proučavanje.

SAMO DA SE ZNA!

Za one koji ne znaju, nosilac izrade i praćenja realizacije ovog dokumenta je Odsjek za lokalni ekonomski  razvoj i evropske integracije na čijem čelu je gospođa Ankica Todorović sa svojim timom mladih ljudi. Oni pred sobom imaju veoma težak posao da sagledaju, planiraju i prate sve usvojene projekte, a koji su ugrađeni u važeću Strategiju zaključno sa 31.12.2023. godine.

Pošto sam detaljno sagledao kako oni unutar svog Odsjeka funkcionišu, mogu samo u najkraćem istaći da im nije ni malo lako, da po mojoj skromnoj procjeni nemaju odgovrajuću podršku i što je najgore doživljavaju razne opstrukcije i to od strane od koje se najmanje očekuje!

To su činjenice do kojih sam došao i smatram da u kontekstu iznošenja razvojnih projekata uopšte, a opet sa akcentom na saobraćaj, treba da se znaju i po meni, između svih ostalih problema čine značajan dio opstrukcije.

Koliko se važeće Strategije uopšte prate, analiziraju i nastoje realizovati kroz njihovo unošenje u Budžet Grada Bijeljina, pitanje je bez jasnog odgovora. Ovo jedino rade u samom Odsjeku jer su izgleda samo oni zainteresovani da ono što su mukotrpno radili, jednog dana i zaživi, te bar opravda njihovo postojanje i utrošeno vrijeme, a sami efekti je ono što većina nas želi da uoči.

S tim u vezi, predložio bih da Skupština Grada Bijeljina, prvo da svoj veći učinak u davanju realnih prijedloga koji bi se ugrađivali u bilo koju Strategiju, a drugo, da najmanje dva puta godišnje, bar kad se raspravlja o Budžetu, ozbiljno osvrne na realizaciju projekata navedenih u Strategiji lokalnog razvoja Grada Bijeljina. Za sada nam ostaje jedino da to priželjkujemo za neki naredni kvartalni period, a koji će biti sačinjen i usvojen bar do kraja 2023. godine?

A da bi jedan takav dokument bio sveobuhvatan i realno sagledan, zasigurno bi trebalo biti organizovana javna rasprava po svim Mjesnim zajednicama Grada Bijeljina.

Jedno je sigurno, upornost i angažovanje su neophodni, a onda da konstatujem da „NADA POSLEDNJA UMIRE“ !

Srećno u saobraćaju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA