Osveta Al Kaide

Najmanje 80 mrtvih i više od 140 je povređeno u dve eksplozije u Pakistanu. Talibani preuzeli odgovornost za bombaške napade koje su izveli da bi se osvetili za smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

Osveta Al Kaide

U dve odvojene eksplozije koje su se dogodile rano jutros na severozapadu Pakistana, poginulo je najmanje 80 ljudi, a više od 140 je povređeno. Odgovornost preuzeli talibani i zapretili da će nastaviti bombaške napadekako bi se osvetili za smrt vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovo je prva osveta za mučeništvo Bin Ladena, a biće ih još", rekao je predstavnik talibana Ehsanulah Ehsan u telefonskoj izjavi za Rojters.

Bombaški napad dogodio se na poligonu za obuku pakistanske pogranične policije, u Šabkadaru, na granici sa Avganistanom, oko 35 kilometara severozapadno od Pešavara.

Gotovo svi poginuli bili su regruti koji su se ukrcavali posle završenog časa.Samo u jednoj od eksplozija iskorišćeno je između šest i osam kilograma eksploziva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za sada nije poznato šta je izazvalo drugu eksploziju. Ali očevici tvrde da su u drugi eksploziv bili stavljeni ekseri i kuglični ležajevi, sa očiglednom namerom da žrtava bude što više.

Prema pojedinim izveštajima, jednu od eksplozija izazvao je bombaš-samoubica na motoru, stariji tinejdžer ili mladić u ranim dvadesetim godinama, dok je druga, mnogo razornija bomba bila postavljena, a zatim aktivirana.

Jedan doktor u bolnici u Pešavaru rekao je da je u ovu ustanovu smešteno 117 ranjenih, od kojih njih 40 ima ozbiljne povrede.

Snage bezbednosti zatvorile su oblast u kojoj su se dogodile eksplozije, koje su uništile najmanje 10 kombija u koje su regruti, u trenutku kada su se napadi dogodili, ulazili da bi se vratili kućama na kraće odsustvo nakon završenog dela obuke.

Američki komandosi ubili su vođu Al Kaide početkom maja u pakistanskom gradu Abotabadu, a talibani su još ranije pretili da će se osvetiti za njegovu smrt.

Pogranična policija u Pakistanu slabo je opremljena, ali je jedna od okosnica u borbi protiv Al Kaide, talibana i drugih ekstremističkih grupa koje su sa njima u savezu i deluju na granici Pakistana i Avganistana.

Kao i druge ogranke pakistanskih snaga bezbednosti, i pograničnu policiju finansiraju Sjedinjene Američke Države.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA