Opasne lutke uklonjene sa tržišta

Zdravstvena inspekcija je u prvoj polovini godine utvrdila neispravnost pošiljke sa 504 komada dječje igračke lutka /„HS LUTKA“/ u kojoj je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i pošiljke od 25 komada igračke lutka "Hohot" koja je proglašena neispravnom zbog lakog izvlačenja kose, izjavio je danas Srni glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić.

Opasne lutke uklonjene sa tržišta

Sve opasne igračke uništene su u prisustvu zdravstvenog inspektora.

U skladu sa sporazumom između Agencije za nadzor nad tržištem BiH i Republičke uprave za inspekcijske poslove, uzeto je devet uzoraka dječijih igračaka i proizvoda za djecu radi ispitivanja na sadržaj ftalata.

Miljić kaže da je pet uzoraka bilo ispravno, kod četiri je dokazan nedozvoljeni sadržaj ftalata i sve zatečene količine neispravnih igračaka i proizvoda su uništene.

Uništena su 323 komada igračaka i proizvoda za djecu, među kojima i 227 siperaka. Prema podacima Republičke zdravstvene inspekcije, na osnovu obavještenja dostavljenih iz evropskog sistema za razmjenu informacija "Rapeks" , iz prodaje su povučene 1.194 igračke sa magnetima zbog opasnosti od gutanja magneta.

"Rapeks" je sistem EU za brzu razmjenu informacija o opasnim potrošačkim proizvodima, izuzimajući hranu, lijekove i medicinske uređaje.

Iz "Rapeksa" je stiglo i obavještenje o neispravnosti dječje kozmetike marke „Alverde Molkemichel" zbog sadržaja enterobakterije, zbog čega je iz prometa povučena količina od 81 komada, a isticanjem obavještenja na prodajnim objektima potrošači su informisani da mogu vratiti kupljene proizvode.

Republička zdravstvena inspekcija je za šest mjeseci u spoljnotrgovinskom nadzoru izvršila 6.722 kontrole, a uzeto je 313 uzoraka za laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti i utvrđena neispravnost kod dvije pošiljke.

U unutrašnjem prometu u istom periodu izvršene su 574 kontrole, od čega 220 u oblasti proizvodnje i prometa lijekova i medicinskih sredstava.

Prema riječima glavnog republičkog zdravstvenog inspektora, utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na odsustvo magistra farmacije za vrijeme rada apoteke, neusaglašenost sekundarnog pakovanja lijekova namijenjenih za tržište Srbije i nepoštivanje radnog vremena apoteke.

U prvoj polovini godine zatvorene su tri apoteke, dvije u Rogatici i jedna u Brodu jer nisu imale magistra farmacije, a jedna apoteka u Doboju zatvorena je jer nije imala odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"U pojedinačnim slučajevima inspektori su konstatovali i da je apoteka prodavala lijekova bez ljekarskog recepta, a u jednoj su prijavljeni falsifikovani recepti za psihotropne lijekove, o čemu je upoznat inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova koji radi na suzbijanju zloupotrebe opojnih droga", precizirao je Miljić.

Dešava se, kaže on, da inspektori u prometu zateknu lijekove koji nisu namijenjeni za tržište Republike Srpske, a povremeno se otkrije i lijek kome je isteklo odobrenje za promet ili lijek koji nema uputstvo za upotrebu na razumljivom jeziku.

"Uopšteno gledano, stanje u apotekama je daleko bolje nego u ranijem periodu i ima tendenciju uređivanja, ali se još utvrđuju određene nepravilnosti", zaključio je Miljić.

U prvoj polovini godine zabranjen je rad jedne ambulante medicine rada u kojoj je radio doktor koji ispunjava uslove za penziju.

Prema podacima Zdravstvne inspekcije, u jednom slučaju je penzionisanom doktoru, specijalisti medicine rada, zabranjeno ovjeravanje takmičarskih knjižica za sportiste koje je ovjeravao pečatom Doma zdravlja gdje je radio prije penzionisanja.

Direktor Doma zdravlja obaviješten je da provjeri da li je pečat uredno razdužen i da u slučaju eventualnog falsifikovanja obavijesti nadležno tužilaštvo.

 

Foto: Ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 20:00

    10°C
  • 23:00

    9°C
  • 02:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI