Srbija protiv Ukrajine za plasman na Evropsko prvenstvo

Na žrijebu koji je u sjedištu UEFA u Nionu održan ovog četvrtka, "pala je odluka" da Srbija i Ukrajina igraju fudbal.

Srbija protiv Ukrajine za plasman na Evropsko prvenstvo
FOTO: FSS

I to mlade reprezentacije, sastavljene od igrača do 21 godine starosti, u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako su u toj, F grupi, još i neke vrlo, vrlo zanimljive selekcije, a nema sumnje da će i dvomeč "orlića" sa vršnjacima iz Engleske privući ogromnu pažnju, ipak se to neće moći mjeriti sa onom pažnjom koju će iznjedriti dvije utakmice srpske mlade nacionalne selekcije i Ukrajine, pišu Večernje novosti.

Kada igraju Srbija i Ukrajina?

Kada će se tačno ti mečevi odigrati, UEFA tek treba da odredi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Danas su, samo, izvučene grupe (u F su, pored Srbije, Ukrajine i Engleske, još i Sjeverna Irska, Azerbejdžan i Luksemburg), ali se znaju termini svih kola kvalifikacija za prvenstvo koje će biti održano 2025. godine u Slovačkoj.

Utakmice će se održati između marta ove godine i oktobra 2024, i to u osam "takmičarskih prozora": 20 - 28. marta 2023, 12 - 20. juna, 4 - 12. septembra, 9 - 17. oktobra, 13 - 21. novembra, 18 - 26. marta 2024, 2 - 10. septembra i 7 - 15. oktobra.

Da li je Srbija mogla da izbjegne utakmice sa Ukrajinom?

Propisi UEFA su predvidjeli samo pet "zabranjenih" uparivanja na žrijebu. U pitanju su, odlukom Izvršnog odbora evropske kuće fudbala, parovi Jeremija - Azerbejdžan, Bjelorusija - Ukrajina, Gibraltar - Španija, Bosna i Hercegovina - samoproglašeno Kosovo i Srbija - samoproglašeno Kosovo.

Rusija je, još 28. februara 2022, a potom i potvrdom te odluke UEFA na Sudu za sportsku arbitražu 15. jula 2022, isključena iz svih evropskih fudbalskih takmičenja, pa je neće biti ni u predstojećem U21 takmičarskom ciklusu.

Sistem takmičenja

Devet pobjednika grupa i tri najbolja drugoplasirana tima (ne računajući njihove učinke protiv posljednjeplasiranih iz svake grupe) direktno se plasiraju na U-21 šampionat Evrope, uz domaćina, Slovačku.

Preostalih šest drugplasiranih selekcija će, kroz baraž utakmice tri para (na svom i tuđem terenu), od 11. do 19. novembra 2024. odlučivati ko će još otići na EURO 2025 za mlade reprezentacije.

Nema sumnje da "orliće", koje kao selektor predvodi Goran Stevanović, čeka buran period, ali, nadasve, fudbalski zanmiljiv.

To što je i Ukrajina, kao član drugog "šešira", na žrijebu svrstana u istu grupu u kojoj je i Srbija (koja je žreb čekala iz trećeg), i to što kao domaćin Ukrajina svoje mečeve igra u inostranstvu, jer zbog aktuelnog rata ne može na svojoj teritoriji, ne treba da zasjeni činjenicu da će na terenu biti, prosto, mladi momci koji igraju fudbal.

I, kako u sportu sportisti i treba da budu na prvom mjestu, ostaje nada da će fudbal, a ne vanfudbalska dešavanja, biti u centru pažnje kada na red dođu ti dueli.

Sastavi grupa kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo u fudbalu

Grupa A: Italija, Republika Irska, Norveška, Turska, Letonija, San Marino.

Grupa B: Španija, Belgija, Škotska, Mađarska, Kazahstan, Malta.

Grupa C: Holandija, Švedska, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Gibraltar.

Grupa D: Njemačka, Poljska, Izrael, Bugarska, tzv. Kosovo, Estonija.

Grupa E: Rumunija, Švajcarska, Finska, Albanija, Crna Gora, Jermenija.

Grupa F: Engleska, Ukrajina, Srbija, Severna Irska, Azerbejdžan, Luksemburg.

Grupa G: Portugal, Hrvatska, Grčka, Belorusija, Farska Ostrva, Andora.

Grupa H: Francuska, Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Kipar.

Grupa I: Danska, Češka, Island, Vels, Litvanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA