Marković: Treći udar na poljoprivrednike od početka godine

Ministarstvo finansija preko Poreske uprave je naložilo da poljoprivredna gazdinstva u roku od osam dana Poreskoj upravi retroaktivno podnesu prijave poreza na dohodak za 2021. i 2022. godinu, što stvara velike probleme poljoprivrednicima od kojih to do sada nije bilo zahtijevano. To je obiman i praktično neizvodiv posao, budući da je nekome sada palo na pamet da se poljoprivrednici vraćaju dvije godine unazad i za svega nekoliko dana prijave zalihe iz tog perioda, nabavke sirovina, količine utrošaka, amortizaciju osnovnih sredstava, i tako dalje – rekao je tokom današnje skupštinske diskusije narodni poslanik Slaviša Marković.

Marković: Treći udar na poljoprivrednike od početka godine

Marković je napomenuo da postoji znatan broj poljoprivrednika koji nisu ni upoznati sa načinima vođenja evidencija, niti su ikada edukovani po tom pitanju. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Tačno je da je oblast poljoprivrede jedna od najneuređenijih, ali nije u redu da se na ovakav način preko leđa poljoprivrednika, a da im nije ništa pruženo, uređuje ova oblast. Samo u Bijeljini je stiglo preko 1600 opomena za podnošenje prijava i mnogi su me, kao narodnog poslanika,  kontaktirali, jer su se neočekivano našli u bezizlaznoj situaciji. Ovo je treći udar na poljoprivrednike samo od početka godine, nakon povećanja cijene struje i najave da će SNSD opet blokirati ukidanje akciza na gorivo – rekao je Marković.

 Marković je zatražio od ministra poljoprivrede Save Minića da se sastanu sa predstavnicima poljoprivrednika u Bijeljini i da se zajednički iznađe rješenje za novonastalu situaciju.

- Ovi problemi su alarmantni, jer je ostalo tek tri do četiri dana da podnesu prijavu. Očekujem da dođete u Bijeljinu i da se javno i zvanično sastanemo sa poljoprivrednicima i da se ozbiljno razgovara o ovom problemu, a ne, kao što su do sada praktikovali predstavnici vlasti, da se sastaju inkognito po ugostiteljskim objektima. Rješenje se mora iznaći, jer bi potencijalne sankcije bile prevelik udar na poljoprivredne proizvođače – rekao je Marković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA