Za projektovanje infrastrukture za zaštitu od poplava 1,45 miliona evra

  • BiH
  • 20. Mar 2023.

EU je izdvojila 1,45 miliona evra bespovratnih sredstava za projekat "Izrada mapa erozije i projektovanje infrastrukture za zaštitu od poplava u BiH", čiji su rezultati danas predstavljeni u Sarajevu.

Za projektovanje infrastrukture za zaštitu od poplava 1,45 miliona evra
FOTO: Depositphotos

Primarni cilj bio je identifikovati zemljišta ugrožena erozijskim procesima i omogućiti lakše i preciznije određivanje prioriteta, kao i kvalitetniju analizu troškova neophodnih za smanjenje rizika od poplava u BiH. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Obimni terenski radovi, istraživanja i izuzetno dobra saradnja sa lokalnim zajednicama rezultirali su izradom glavnog projekta regulacije rijeke Bosne u opštinama Modriča i Vukosavlje, izradom glavnog projekta odvodnje Petrovog polja, izradom glavnog projekta sanacije i rekonstrukcije kanalske mreže u Ivanjskom i Lijevče polju i izradom projekta regulacije rijeka Drine i Ćehotine u opštini Foča.

Iz projektnog tima je saopšteno da su u proteklih 30 mjeseci izrađene mape erozije za područje Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta, te kompletna tehnička projektna dokumentacija za infrastrukturu za zaštitu od poplava za odabrane prioritetne dionice u slivu rijeke Save i u slivu Jadranskog mora u Republici Srpskoj.

Rukovodilac projektnog tima Armin Hadžialić je, predstavljajući postignute rezultate projekta, istakao da će izrada kompletne tehničke dokumentacije za infrastrukturu za zaštitu od poplava pomoći lokalnim zajednicama u daljem procesu traženja finansijske podrške za njihovu punu realizaciju čiju praktičnu korist će u velikoj mjeri osjetiti stanovnici navedenih područja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Adekvatna zaštita od poplava će omogućiti razvoj poljoprivrede i transporta, dovesti do boljih ekonomskih prilika, kao i razvoj lokalnih zajednica. U okviru aktivnosti ovog projekta, izrađeno je 278 mapa erozije za FBiH i Brčko distrikt. Izrađene mape će pomoći u razvoju planova za korištenje zemljišta, smanjiće se rizik od poplava i gubitaka materijalnih i ljudskih dobara", rekao je Hadžialić.

Ovim projektom, EU je podržala realizaciju Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanja vodama i time povećala kapacitete institucija u BiH za upravljanje rizicima od poplava u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama EU i Direktivom o poplavama.

Projekat je dio sveobuhvatne EU podrške BiH u sektoru upravljanja vodama u oblasti zaštite od poplava, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA