"Torlakove" BCG vakcine nisu u upotrebi u Srpskoj

Sporna serije BCG vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” koja je ove sedmice povučena sa crnogorskog i srpskog tržišta, nije bila dostupna u porodilištima u Srpskoj uopšte.

"Torlakove" BCG vakcine nisu u upotrebi u Srpskoj
FOTO: Depositphotos

U Institutu za javno zdravstvo RS rekli su za „Glas” da „Torlakova“ BCG vakcina nije u upotrebi u Republici Srpskoj još od 2019. godine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Tako seriju vakcine koja je povučena nije mogao da primi niko našim u porodilištima - naveli su kratko iz Instituta.

„Torlakova“ BCG vakcina, koja se koristi protiv tuberkuloze i daje bebama odmah po rođenju, povučena sa tržišta, odnosno iz porodilišta u Srbiji i Crnoj Gori jer je utvrđeno da nema dovoljnu aktivnost.

Direktor ovog instituta Luka Dragačević rekao je da je  povlačenje serija lijekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provjere u Institutu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu lijeka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo , to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora – obasnio je Dragačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA