Bijeljina: Prošle godine prijavljeno 147 slučajeva nasilja u porodici

Centar za socijalni rad u Bijeljini evidentirao je u 2022. godini 147 prijava za nasilje u porodici.

Bijeljina: Prošle godine prijavljeno 147 slučajeva nasilja u porodici
FOTO: DepositPhotos

Osnovni sud u Bijeljini postupao je lani u 48 krivičnih i šest prekršajnih predmeta nasilja u porodici, navedeno je u izvještaju o sprovođenju Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, koji je usvojen na martovskoj sjednici Skupštine grada. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Riješeni krivični predmeti završeni su u 12 slučajeva izricanjem uslovne kazne zatvora, u pet predmeta izrečena je kazna zatvora, u dva slučaja novčana kazna, a počinioci nasilja u porodici su u 46 predmeta muškarci i u dva žene.

U 42 krivična predmeta gdje je žrtva nasilja žena riječ je o svađi između supružnika ili bivših supružnika, dok je u šest slučajeva gdje je žrtva nasilja muškarac u pet slučajeva sukob između oca i sina, a u jednom predmetu žrtva nasilja je muž.

Potpisnice Protokola su i osnovne i srednje škole u Bijeljini, gdje je lani evidentiran po jedan slučaj nasilja u porodici u tri srednje škole, o čemu su obaviješteni Centar za socijalni rad i policija, te je u jednom od ovih slučajeva došlo do izmještanja djeteta iz porodice i smještanja u hraniteljsku porodicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sigurna kuća u Bijeljini, koju vodi Fondacija "Lara", realizuje mjeru podrške za žrtve nasilja u trenucima akutnog nasilja, u tranzicijskom periodu saniranja posljedica nasilja, rješavanja konflikta unutar porodične zajednice i godinu i po dana po napuštanju Sigurne kuće.

Prošle godine u Sigurnoj kući boravile su četiri odrasle osobe i 11 maloljetnih, od kojih je troje korisnika bilo sa područja Bijeljine, a ostali sa područja opština Lopare, Bratunac, Ugljevik i grada Zvornika.

Na "SOS" liniji 1264 za prijavu nasilja u porodici primljeno je 614 poziva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA