Opštine i gradovi duguju 360 miliona

Obaveze gradova i opština u Srpskoj na kraju prošle godine po osnovu direktnih kreditnih zaduženja iznosile su 360,24 miliona KM, što je za 5,53 miliona maraka manje u odnosu na kraj 2021. godine, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu finansija RS.

Opštine i gradovi duguju 360 miliona

Najčešći razlozi zaduženosti opština i gradova u Srpskoj su refinansiranje postojećih kredita, ali i realizacija kapitalnih investicija. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Lokalne zajednice koje su na kraju 2022. godine imale najveći procenat zaduženosti po osnovu postojećih kreditna u odnosu na ostvarene redovne prihode iz prethodne godine su opštine Kneževo, Jezero, Srbac i Kozarska Dubica, ali i grad Doboj - kazali su u Ministarstvu finansija.

Dugoročna zaduženost opštine Srbac iznosi oko devet miliona maraka, a godišnje na otplatu kredita iz lokalne kase ode oko 1,2 miliona maraka.

- Redovno servisiramo sve te obaveze i tako ćemo nastaviti. Pri gornjoj smo granici zaduženosti koja je definisana zakonom - rekao je “Glasu” načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević i dodao da veliki iznos njihovih kredita datira iz ranijeg perioda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naglasio je da je novijeg datuma samo revolving kredit za pokrivanje tekuće likvidnosti, ali i dodao da su imali dvije emisije obveznica, od kojih je jedna bila namijenjena za gradnju zgrade za mlade bračne parove.

U opštini Jezero trenutne kreditne obaveze iznose 805.000 maraka.

- Sa dolaskom na mjesto načelnika, još 2016. godine, zatekla sam dva budžeta opštine u minusu od prethodne vlasti i načelnika tadašnje lokalne uprave. Tada smo imali obaveze teške 300.000 maraka samo za poreze i doprinose. Pored tog iznosa, imali smo i dugovanja prema komunalnim preduzećima pa su na kraju ukupne obaveze koje smo preuzeli bile teške više od milion maraka. Zbog toga smo tada ušli u kreditno zaduženje i krenuli u prepakivanje kredita - rekla je načelnica Jezera Snježena Ružičić.

Naglasila je da su kreditna zaduženja koja su imali u 2021. godini prepakovali u dugoročni nenamjenski kredit od 850 miliona maraka bez kamata.

- Za refinansiranjem tog starog kredita posegnuli smo zbog visoke kamatne stope. Taj kredit usmjeren je u investicije i čišćenje starih obaveza - kazala je “Glasu Srpske” Ružičićeva.

Načelnik Kneževa Goran Borojević kao ni prvi čovjek Kozarske Dubice Radenko Reljić juče nisu odgovarali na naše pozive. Takođe, ni iz grada Doboja nismo uspjeli dobiti podatke o tome koliko trenuto iznose njihove kreditne obaveze.

Šestorka bez kredita

U Ministarstvu finansija RS kazali su da šest lokalnih zajednica u Srpskoj nema nikakvih obaveza po osnovu direktnih kreditnih zaduženja. Prema njihovim podacima, to su Čelinac, Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar, ali i Rudo i opština Osmaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

23°

Umjereno oblačno
 • 23:00

  Kiša
  21°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  19°C
 • 05:00

  Umjereno oblačno
  17°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

515 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 16. Jun 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI