Bijeljina: Pozorišna radionica za mlade (FOTO)

„Gluma ili san o strasti“ naziv je radionice za srednjoškolce i studente koju Centar za kulturu “Semberija” u Bijeljini tradicionalno daruje zainteresovanim mladima u vrijeme Pozorišnog festivala "Dani komedije". Polaznici se upoznaju sa osnovnim elementima i tehnikama teatra i glume.

Bijeljina: Pozorišna radionica za mlade (FOTO)

Ove godine predavači su mr Dejan Janković, pozorišni reditelj, teoretičar umjetnosti i predavač glume Lekart centra, Wojcieh Meres, glumac i dramski edukator iz Poljske, osnivač Teatra „Re-generacija“ i Sonia Spiewak-Meres - glumica i dramska edukatorka iz Poljske direktor Teatra „Re-generacija“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Baveći se temeljnim uporištima savremene glumačke umetnosti temeljenog na tradiciji ruskog i evropskog teatra, mlade učimo kako da „gledaju” i sebe i život, ne samo iz sopstvene vizure već i objektivno, tumačeći sebe sa distancom koja dozvoljava dublju samospoznaju i samokritičnost, kao i iz vizure drugih ljudi sa razumevanjem i tolerancijom. Hvatanje u koštac sa svim strahovima, kompleksima, stidom, a istovremeno negovanje i ohrabrivanje svakog talenata kroz pozitivno, duhovito i neformalno druženje, predstavlja kreativni oblik edukacije za svakog polaznika,” istakao je mr Dejan Janković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za Soniu Spiewak-Meres Dani komedije u Bijeljini predstavljaju izazov, inspiraciju i novo poglavlje u njenom bogatom iskustvu rada sa mladim glumcima u sličnim školama glume koje organizuje u Poljskoj. Bijeljina je nova sredina, koja se pokazala ne samo gostoprimljivom, nego je i jezički slična, pa predstavlja dobar primjer za upoznavanje lokalnog indentiteta, koji je, u nekim elementima, blizak poljskom.

“Zaista sam uživala u Vašem gradu i u radu sa djecom, naročito u predstvama koje sam uspjela razumjeti i u jezičkom smislu iako srpski jezik ne poznajem najbolje. Zahvaljujem se divnim ljudima ove kulturne ustanove što mi je pripala čast budem član žirija na jednom ovako ozbiljnom projektu kao što je festival "Dani komedije".Sličnost jezika je evidentna i predstavlja i izazov i nadahnuće za dalju saradnju” kaže Sonia.

Iz Centra za kulturu “Semberija” izražavaju posebno zadovoljstvo kvalitetom predavanja i vježbi koje su organizovane na ovogodišnjoj glumačkoj radionici „Gluma ili san o strasti“, a predavačima su se zahvalili prigodnim poklonima koji osim što imaju simboličan karakter zahvalnosti za uspješnu saradnju u sebi nose, kako je rečeno, i utkanu iskru želje za njen uspješan nastavak u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA