Prirodni sprej protiv komaraca

Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

Prirodni sprej protiv komaraca
FOTO: Depositphotos

– Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica – kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, niku skupe i učinkovite su.

Za početak će vam biti potrebna: voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Priprema: Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je miješano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomiješajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako je ovaj sprej jako djelotvoran, dr Stojković naglašava da treba izbjegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namjenjen dječijoj koži.

– Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o djeci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće – savjetuje ona.

Zato isprobajte ovaj drugi recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji.

Trebaće vam:  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mješavine.

Priprema: Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i pustite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedjelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke ocjedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Prije upotrebe, aromatično sirće pomiješajte sa vodom u razmjeri 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.

Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dječija koža reaguje, savetuje fitoterapeut. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rješenje iz prirode.

– Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, i pustite da odstoji i da se ošuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske eakcije na ujed komarca – kaže dr Ljubinka Stojković, pišu Novosti Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA