Komora zbog inflacije smanjila članarine privrednicima

  • BiH
  • 26. May 2023.

Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine morala je da mijenja svoju odluku o članarini za ovu godinu kako privrednici ne bi postali žrtve inflacije i rasta prihoda koje su zahvaljujući tome imali.

Komora zbog inflacije smanjila članarine privrednicima
FOTO: Pixabay

Naime, svako preduzeće koje uvozi ili izvozi robu ili usluge u obavezi je plaćati članarinu komori koja se za tekuću godinu obračunava po osnovu prihoda iz prošle godine ili po osnovu bruto plata, piše Capital. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prvobitno je bilo planirano da član komore plaća 0,1 odsto od ukupne vrijednosti uvezene robe ili 0,2 odsto od isplaćene bruto plate u 2022. godini.

Međutim, godina je za mnoge bila rekordna jer je vrijednost uvoza bila potpomognuta inflacijom, a zbog koje su rasle i plate pa je članarina u ovoj godini u prosjeku trebala biti veća za trećinu.

U STK BiH kažu da je zbog toga krajem aprila donesena jednoglasna odluka koju je izglasala Skupština komore da se kriteriji promjene. Tako je umjesto 2022. godine za osnovicu uzeta 2021. godina gdje se na vrijednost uvoza i bruto plate dodaje 10 odsto zbog infatornih kretanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

“Evidentno je bilo da je vrijednost uvoza u prošloj godini, u odnosu na 2021. godinu, porasla za oko 33 posto, a prema podacima Agencije za statistiku BiH došlo je do povećanja bruto plata. Ova povećanja bi u praksi  dovela do toga da bi se većini članica članarina povećala za ovaj procenat, odnosno 33 posto, pa je Skupština VTK BiH jednoglasno odlučila da osnovica za godišnju članarinu budu podaci o vrijednosti uvezene robe iz 2021. godine, uvećani, zbog inflatornih kretanja, za deset posto”, kažu u STK BiH.

Dodaju da je odluka donesena sa ciljem rasterećenja privrede jer bi članarina uvećana za 33 odsto nakon pandemije i uz rastuću inflaciju dodatno otežala poslovanje kompanija.

Dodatno, prema članovima 9 i 10 ove Odluke,  privredni subjekti, kao i ranijih godina, imaju mogućnost dodatnog umanjenja članarine po dva osnova:

Kod njenog obračuna privrednici imaju mogućnost dodatnog umanjenja.

Tako se članu Komore koji je u 2022. godini ostvario više od 50 odsto po osnovu prihoda na inostranom tržištu članarina umanjuje za 20 odsto.

Takođe, pravo na umanjenje imaju i privrednici koji se bave lon poslovima. Članarina se inače dijeli na četiri dijela i plaća se kvartalno.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA