U Bijeljini otvoreni "Majski pulmološki dani"

U Bijeljini je danas otvoren 31. Međunarodni kongres najvišeg ranga "Majski pulmološki dani" kojem prisustvuje oko 140 stručnjaka iz ove oblasti i oko 30 iz farmaceutske.

U Bijeljini otvoreni "Majski pulmološki dani"
FOTO: Srna

Ovaj stručni skup, koji se održava svake godine od 1992, je multidisciplinarnog karaktera jer se, osim odabranih tema iz pulmologije, predstavljaju i radovi iz srodnih oblasti. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Profesor Milan Rančić iz Kliničko-univerzitetskog centra Klinike za pulmologiju Niš rekao je da pulmolozi postaju vrlo značajna karika u zdravstvenom sistemu, te naveo da je kovid donio nove izazove za pulmologiju u budućnosti.

"Jedan od organa gde su nastupila oštećenja usled kovida jesu pluća. Najčešće, čak i posle infekcije, ima slučajeva da sve nije gotovo, a to nas stručnjake obavezuje da istražimo koje su posledice, kako ih prepoznati, kako ih uspešno sanirati i lečiti", naveo je Rančić.

Rančić je ocijenio da je najimpresivnije za ovaj kongres pulmologa to da traje 31 godinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Predsjednik Udruženja pulmologa Srbije Lidija Ristić rekla je da je postkovid era tek počela i da se mnogo toga naslućuje, ali mnogo toga treba i dokazati - kakve su posljedice kovida, šta je proizveo kod pacijenata i koje bolesti otkrio.

"Sve to traži duži period. Najbitnije je da se na ciljanim grupama ispitanika istražuje - kako se pogoršava njihova plućna astma, kako se pogoršava plućna fibroza, odnosno promjene na plućnom tkivu i o ovome će i danas biti riječi", navela je Ristićeva.

Ona je istakla da na ovom skupu pulmolozi izlažu rezultate sopstvenog istraživanja, što je velika inspiracija za generaciju mladih koji dolaze.

"Ovdje smo sa šestoro mladih pulmologa koji su napisali svoja istraživanja, uz našu podršku", navela je Ristićeva.

Pulmolog sa Klinike za plućne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da pulmologija mora koračati velikim koracima u budućnosti i ukazao da je ekspanzija malignih oboljenja na ovim prostorima izuzetno prisutna.

"Susrećemo se sa mnogim nezaraznim, ali i malignim bolestima - astma, hronična plućna bolest, tuberkuloza, virusne infekcije. Ekspanzija malignih oboljenja na našim prostorima je izuzetno prisutna. Svaka od pomenutih bolesti doživjela je potpunu transformaciju u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, a ono na čemu treba da radimo jeste da formiramo što veći broj klubova, udruženja kako bismo napravili što tješnju saradnju između nas i pacijenata. Tako smo formirali Udruženja oboljelih od karcinoma pluća", naveo je Stanetić.

On je dodao da svake godine bude izdat časopis, a ovogodišnji je na 4.774 strane.

"Jedini smo u širem regionu gdje ljudi koji napišu i prezentuju svoj tekst, što znači da nemamo predavača po pozivu. Sve su to vlastita iskustva", rekao je Stanetić.

Kongres pulmologa održava se pod okriljem Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske i trajaće do subote, 27. maja.

Ovaj skup je redovno praćen izdavanjem časopisa, kao i internet prezentacijom registrovanog časopisa www.respiratio.info.

Savjet za zdravlje pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštitite Republike Srpske akreditovao je "Majske pulmološke dane", kao internacionalni kongres najvišeg ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA