Platne kartice sa čipovima odlaze u istoriju

 • HighTech
 • 26. May 2023.

Bankarske i druge kartice sa čipovima i pin kodovima koje vlasnici unose prilikom plaćanja i podizanja novca polako nestaju, jer banke polako prelaze na izdavanje biometrijskih platnih kartica.

Platne kartice sa čipovima odlaze u istoriju
FOTO: DepositPhotos

Da biste ih dobili sve što treba da uradite je da odete u banku i ostavite otisak kažiprsta. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Taj otisak se registruje samo na platnoj kartici, tako da niko ne može da koristi bez dozvole vlasnika. Kada plaćate u radnji, potrebno je da stavite kažiprst na karticu u automatu kako bi odobrili isplatu, objašnjava britanski "Mirror".

Prodavnice neće morati da mijenjaju mašine za plaćanje, jer će nove biometrijske platne kartice moći da se koriste i na sadašnjim platnim terminalima.

Kineski gigant Tencent, otišao je korak dalje u razvoju ovog trenda. Nedavno su u metrou u Pekingu putnicima omogućili da karte plaćaju dlanom ruke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Počevši od nedjelje, korisnici koji se upišu na uslugu prepoznavanja dlanova mogu da plate vožnju na Daxing Airport Ekpress liniji držeći ruke iznad skenera na okretnicama metro stanica. Prepoznavanje jedinstvenog otiska dlana pokreće automatsko plaćanje preko WeChat naloga korisnika, prenosi "Mondo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

37°

Vedro
 • 20:00

  Kiša
  37°C
 • 23:00

  Kiša
  32°C
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  26°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

30 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

221 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 13. Jul 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI