Privredni kriminal odnio 28,5 miliona KM

Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 476 krivičnih djela privrednog kriminaliteta u 2022. godini iznosi oko 28,5 miliona KM, dok visina ostvarene protivpravne imovinske koristi iznosi oko 34 miliona KM, navodi se u Izvještaju o radu MUP-a RS za prošlu godinu.

Privredni kriminal odnio 28,5 miliona KM
FOTO: Pixabay

Od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta otkriveno je i prijavljeno 269 krivičnih djela koja imaju obilježja korupcije, piše Capital. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem krivičnih djela koruptivnog karaktera iznosi 22,3 miliona, a počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 23,5 miliona KM. U odnosu na prethodnu godinu materijalna šteta je manja za 5,6 miliona, dok je protivpravna imovinska korist veća za 4,3 miliona KM“, navodi se u izvještaju o kojem će narodni poslanici raspravljati na sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 6. juni.

Utvrđena je nesrazmjera vrijednosti imovine sa zakonitim prihodima u iznosu od 4,6 miliona KM, navodi se dalje i ističe da je blokirana imovina ukupne vrijednosti 8,5 miliona KM.

Kada je riječ o strukturi krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, najveći rast zabilježen je kod krivičnog djela Prevara u privrednom poslovanju. U 2021. godini počinjena su dva ta krivična djela, a prošle godine čak 14, što je više za čak 600 odsto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

„U 2021. godini počinjena su četiri KD Utaja poreza i doprinosa, a prošle godine 14 (više za 250 odsto), zabilježeno je sedam KD Primanje mita što je za 75 odsto više u odnosu na četiri ta djela iz prethodne godine. Za 60 odsto povećan je broj KD Prevara u osiguranju, a za 50 odsto je povećan broj KD Zloupotreba položaja odgovornog lica, Skidanje ili povreda službenog pečata i Neizvršenje sudske odluke“, navodi se u izvještaju.

Najznačajnije je smanjeno činjenje krivičnih djela Nesavjestan rad u službi (72 odsto), Obmana pri dobijanju kredita (63 odsto), Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave (45 odsto) i Nedozvoljena trgovina (30 odsto).

„Kada je riječ o krivičnim djelima iz oblasti korupcije otkriveno je i prijavljeno 269 tih krivičnih djela, što je manje za 12,7 odsto u odnosu na 2021. godinu. Nadležnim tužilaštvima je podneseno 149 izvještaja (manje za 13,4 odsto) protiv 219 lica (manje za 16,4 odsto)“, navodi se u izvještaju.

U dijelu izvještaja koji govori o organizovanom kriminalu kaže se da su u 2022. godini sprovedene 84 operativne akcije, od kojih je 19 međunarodnih.

„Kao rezultat realizovanih akcija slobode je lišeno 238 lica. MUP je nadležnim tužilaštvima podnio 18 izvještaja i devet dopuna izvještaja protiv 219 lica, zbog osnova sumnje da su izvršila 64 krivična djela koja imaju elemente organizovanosti. Evidentirano je 18 organizovanih kriminalnih grupa“, navodi se u izvještaju MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA