OPREZ: Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka i u narednim danima

Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i u narednim danima očekuje se nepovoljna hidrološka situacija u svim dijelovima Republike Srpske.

OPREZ: Mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka i u narednim danima

Očekuje se pojava obilnih padavina naročito u popodnevnim satima. Zbog lokalnog karaktera pljuskova nije moguće unaprijed odrediti tačne lokacije pojave obilnih padavina a količina tih padavina će i značajno da varira. U takvoj situaciji, sigurno se može očekivati nagli rast i izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj. Zbog toga je neophodno da građani koje žive pored bujičnih vodotoka preduzmu sve neophodne preventivne mjere zaštite od bujičnih poplava. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Poslije obilnih padavina do kojih je došlo u noći između 30. i 31. maja došlo je do naglog porasta i izlivanja bujičnih vodotoka u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske. Stručni timovi Javne ustanove „Vode Srpske“ 31. maja su obišli kritične lokacije na bujičnim vodotocima. Na području Semberije i Majevice izlile su se rijeke Modran, Janja, Gnjica, Lukavac. Zbog najavljene nepovoljne hidrološke situacije i u narednim danima može se očekivati dalja nestabilnost navedenih bujičnih vodotoka, zbog čega je neophodan oprez stanovnika koji žive u njihovoj blizini. Javna ustanova „Vode Srpske“ zatvorila je ustavu u Janji, kako bi se zaustavio dotok vode iz rijeke Drine u kanalski sistem u Semberiji, da bi se tako uvećali kapaciteti kanalskog sistema za prijem unutrašnjih voda. U donjem toku rijeke Drine i rijeke Save na području Semberije tokom današnjeg dana primjetan je rast vodostaja, ali su izmjerene vrijednosti ispod kota redovne odbrane od poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA