Čišćenje i održavanje bazena - 5 praktičnih načina

Sredina je jula, upeklo je 40 stepeni, topi se afsalt. Logično, rashlađenje ćete potražiti na bazenu ili bilo kom drugom obližnjem kupalištu, ukoliko već niste zbrisali na more. Međutim, šta raditi kada su kupališta prepuna, a do mora imate još mjesec dana?

Čišćenje i održavanje bazena - 5 praktičnih načina
FOTO: pexels.com

Online kupovina bazena za dvorište danas je brza i praktična, tako da vrlo lako i po povoljnim cijenama možete obezbijediti rashlađivanje u sopstvenom dvorištu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Samo ne zaboravite da će bazenima biti potrebno održavanje i čišćenje kako bi voda bila zdrava za kupanje.

U nastavku pogledajte nekoliko savjeta i preporuka!

Filtriranje vode - izbacite neželjene mikroorganizme

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Filtriranje vode je jedan od najvažnijih procesa u održavanju čiste vode u bazenu, radi izbacivanja neželjenih mikroorganizama. Filteri su dostupni u različitim veličinama i oblicima, a za vas je posebno važno odaberete pravi filter za vaš bazen u skladu sa dimenzijama.

Odgovarajući filter znači i adekvatno prečišćavanje!

Da biste filtrirali vodu u bazenu, potrebno je da uključite pumpu koja će cirkulisati vodu kroz filter. Filtriranje vode se obavlja redovno, čak i ako voda u bazenu deluje potpuno bistro.

Preporučuje se da filtriranje traje barem 6 sati dnevno, dok se u ljetnjim mjesecima ovaj proces može obavljati i do 10 sati dnevno.

Vakuumiranje bazena - očistite dno bazena

Vakuumiranje bazena je važan proces koji treba obavljati kako bi se uklonile sitne nečistoće koje su filteru promakle, a najčešće se nalaze u blizini dna ili na zidovima bazena uz dno.

Za vakuumiranje bazena idealan je usisavač za bazen koji se priključuje na skimer.

Porces vakumacije podrazumijeva spuštanje usisivača u bazen, koji je prethodno podešen na skimer. Usisavač se zatim pomjera po dnu bazena kako bi se uklonile sve nečistoće. Ovaj proces treba obavljati redovno, najmanje jednom nedeljno.

Skimer služi kao filter za krupnije nečistoće, dok usisavač služi za uklanjanje sitnih nečistoća.

Testiranje i balansiranje vode - za kvalitet vode u bazenu

Testiranje i balansiranje vode su važni procesi koji su neophodni kako bi se osigurala čista voda u bazenu. Testiranje vode se obavlja pomoću test traka koje pokazuju nivo pH vrijednosti, nivo hlora, alkalinitet i kalcijum.

Ovi faktori su važni jer utiču na kvalitet vode u bazenu. Ukoliko ne postoji balansiran nivo ovih elemenata, voda u bazenu se može smatrati nezdravom za kupanje.

Balansiranje vode je proces koji podrazumijeva prilagođavanje hemijske ravnoteže u vodi.

Primjeri pojave koje nastaju usljed nebalansiranja vode:

●        Ako je pH vrednost previše visoka ili previše niska, to može uticati na rast bakterija i algi u vodi;

●        Takođe, ako nivo hlora nije dovoljan, voda u bazenu može postati mutna i neprijatna za kupanje.

Skupljanje lišća i drugih nečistoća - čista površina vode

Nije rijetkost da vjetar nanese lišće ili druge krupnije predmete iz spoljašnje sredine direktno na površinu bazena. One utiču na negativan način vizuelno, ali i kao izvor i prenosilac prvljavštine.

Međutim, skupljanje lišća i drugih nečistoća sa površine vode u bazenu je jedan od najjednostavnijih načina za održavanje čiste vode u bazenu. Naša je preporuka da koristite mrežu za skupljanje lišća ili skimer.

Skimer se najčešće koristi za skupljanje krupnijih nečistoća kao što su listovi, grančice i insekti. Kada koristite mrežu za skupljanje lišća, potrebno je da je spustite u vodu i da pažljivo skupljate nečistoće sa površine vode.

Ovaj proces treba obavljati redovno, najmanje jednom dnevno, kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća na površini vode.

Dodavanje hemikalija

Dodavanje hemikalija je poslednji, ali ne manje važan, korak u održavanju čiste vode u bazenu. Hemikalije koje se najčešće koriste u bazenima su:

●        hlorni preparati - za uništavanje bakterija i algi u vodi;

●        algiocidi - sprječavaju rast algi u vodi;

●        pH regulatori - koriste se za održavanje ravnoteže pH vrijednosti u vodi.

Prilikom dodavanja hemikalija u bazen, važno je da ih dozirate prema uputstvima proizvođača.

Pretjerano dodavanje hemikalija može dovesti do iritacije očiju i kože, dok premalo hemikalija može dovesti do rasta bakterija i algi u vodi.

Uz redovno održavanje bazena i primjenu ovih pet načina čišćenja i održavanja, možete uživati u čistoj i bezbijednoj vodi u svom bazenu. Važno je naglasiti da je redovno održavanje ključno kako bi se spriječile bakterije i alge u vodi, ali i kako bi se produžio životni vijek vašeg bazena.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa održavanjem vode u vašem bazenu, preporučljivo je da se posavjetujete sa stručnjakom koji će vam pružiti savjete i preporuke za održavanje vode u vašem bazenu. Nadamo se da su vam naše preporuke bile od koristi!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

103 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI