Srednja škola unutrašnjih poslova besplatna, uz najbolje uslove

Do kraja juna trebalo bi da bude raspisan javni poziv za prepis učenika u treći razred Srednje škole unutrašnjih poslova čije đake očekuje besplatno školovanje i najbolji uslovi za nastavne i vannastavne aktivnosti, izjavio je Srni načelnik Uprave za policijsku obuku Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Mile Šikman.

Srednja škola unutrašnjih poslova besplatna, uz najbolje uslove
FOTO: Srna

Šikman je rekao da će biti primljeno do 150 učenika u prvu generaciju, koji će ove godine upisati treći razred, te da je plan da se u dogledno vrijeme započne školovanje od prvog razreda. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Školovanje će biti internatskog tipa, i to potpuno besplatno jer su, uz smještaj, učenicima obezbijeđeni besplatni udžbenici, ishrana, ali i uniforme koje će nositi", rekao je Šikman.

On očekuje da će konkurs za prepis đaka biti objavljen tokom juna, nakon što se završi školska godina u srednjim školama i đaci dobiju potrebnu dokumentaciju o završenom školovanju.

USLOVI ZA PRIJEM – ZDRAVSTVENA SPOSOBNOST I FIZIČKA SPREMNOST

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šikman je napomenuo da će posebne uslove za upis kandidata definisati MUP Republike Srpske, te da se ti uslovi prije svega tiču zdravstvene sposobnosti, ali u određenoj mjeri i fizičke spremnosti đaka.

"Ocjenu zdravstvene sposobnosti, uključujući psihotestiranje, realizujemo putem nadležne zdravstvene ustanove, te će kandidati koji budu ocijenjeni kao sposobni za školovanje imati priliku da pristupe drugom dijelu selekcije, koji se sastoji od provjere motoričkih sposobnosti kandidata", pojasnio je Šikman.

On je naveo da će testovi u okviru selekcije biti prilagođeni uzrastu kandidata, nakon čega će oni raditi test opšte informisanosti i pisati esej na zadatu temu, te će sa njima biti obavljen i intervju.

"To su sve elementi koji će omogućiti da formiramo rang-listu uspješnosti, te da primimo najbolje kandidate", rekao je Šikman.

UČENICIMA PREDSTAVLJEN PLAN I PROGRAM, VLADA VELIKO INTERESOVANJE

On je istakao da su pripadnici MUP-a Republike Srpske u prethodnom periodu održali promociju Srednje škole unutrašnjih poslova za učenike drugog razreda srednjih škola, te izrazio zadovoljstvo jer su đaci pokazali veliko interesovanje.

"Tom prilikom smo im predstavili plan i program školovanja, ali i približili profesiju, policajca, kroz zadatke koje izvršavaju, kao i predstavljanjem opreme koje policija koristi", rekao je Šikman.

INTERNATSKI TIP ŠKOLOVANJA, ĐACIMA U POTPUNOSTI ISPLANIRAN DAN

On je naveo da su učenici naročito bili zainteresovani šta znači internatski tip školovanja, te smo ih upoznali sa rasporedom dnevnih aktivnosti koje ih očekuju ukoliko upišu ovu školu.

"Budući đaci ove srednje škole imaće u potpunosti isplaniran radni dan, od 6.00 časova kada je ustajanje, preko jutarnje gimnastike, doručka, te nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Imaće dovoljno vremena i da se odmore, druže, ali i da se bave sportskim aktivnostima, te da učestvuju u različitim sekcijama", rekao je Šikman.

On je napomenuo da se sekcije tiču različitih sportskih aktivnosti, te istakao da Centar za obuku u okviru kojeg će biti smještena Srednja škola ima odlične uslove za bilo koju vrstu sporta.

"Planirane su i druge vrste sekcija, kao što je briga o životinjama, to jeste o službenim psima i konjima, a tu su i literarne, ekološke i druge sekcije, za koje će se đaci opredijeliti s obzirom na svoja interesovanja", rekao je Šikman.

NAJBOLJI ĐACI BIĆE STIMULISANI DA POSTIŽU ŠTO BOLJE REZULTATE

On je napomenuo da će najbolji đaci imati određene benefite, odnosno podstrek da postižu što bolje rezultate, kao što je svakodnevni izlazak u grad.

"Dok oni koji budu imali loše ocjene, moraće dodatno da uče dok ne poprave ocjene. Cilj nam je da od naših đaka izvučemo ono najbolje i da sutra kada budu policajci budu naš ponos", rekao je Šikman.

On je naveo da je jedan od motiva osnivanja škole bio jačanje policijskog identiteta, kroz koji se jača i policijski integritet.

"To znači da će se đaci kroz godine kroje provedu u školi bolje i snažnije identifikovati sa policijskom profesijom i službom, nego što je to slučaj u okviru aktuelnog tipa školovanja, kroz Policijsku akademiju, koja traje mnogo kraće", rekao je Šikman.

Razgovarala: Ana BENCUN

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI