Kurti o viziji Statuta ZSO "Nacrt po formi i sadržaju imitira Republiku Srpsku u BiH"

Premijer tzv. Kosova Albin Kurti rekao je da će konkretizovati svoju viziju za nacrt Statuta Zajednice srpskih opština tek kada se postigne dogovor o njenim ključnim principima.

Kurti o viziji Statuta ZSO "Nacrt po formi i sadržaju imitira Republiku Srpsku u BiH"
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Kurti je na današnjoj plenarnoj sjednici Skupštine Kosova rekao da ne može da napiše Statut Asocijacije, pa da se tek zatim traži kompromis o njemu. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Načelna kompatibilnost

– Mogu da produbim svoju viziju statuta Udruženja, ali produbljivanje podrazumijeva načelnu kompatibilnost. Dakle, kada se u principu dogovorimo, uključujući i one stubove koje ste spomenuli da sam u principu rekao, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo da pišemo alternativne tekstove, između kojih se može naći aritmetički prosjek, a da se jednom u principu ne dogovorimo – rekao je Kurti.

Rekao je da je na posljednjem sastanku u dijalogu na visokom nivou u Briselu 2. maja predstavio svoj viziju Zajednice srpskih općina na osnovu onoga što je, kako je dodao, navedeno u članu 7 Osnovnog sporazuma o normalizaciji i poručio da se detaljima može govoriti tek kada se postigne načelni dogovor.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On je ponovio svoje neslaganje sa nacrtom Statuta ZSO, koji je sastavio Upravljački tim, koji je tzv. kosovska vlada raspustila.

Hrvatski model za nacionalne manjine

Kurti je rekao da je vizija Statuta ZSO, koju je iznio u Briselu, zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine prenosi Kosovo onlajn.

– Moja vlada se nije saglasila sa nacrtom Upravljačkog tima, jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u BiH. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za provođenje člana 7. Osnovnog sporazuma i u vezi s članom 10., za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim. Od sada možemo da razgovaramo u okviru briselskog dijaloga o primjeni člana 7. Sporazuma prema mojoj viziji predstavljenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih vrijednosti – dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA