Titova rezidencija dobila novog vlasnika

Opština Kumrovec danas je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, koja je nakon uspostavljanja Republike Hrvatske 90-tih postala vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja.

Titova rezidencija dobila novog vlasnika
FOTO: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. vijeka bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencijom. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Ovo je ponosni trenutak kada Opština Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom", rekao je prilikom potpisivanja načelnik opštine Robert Šplajt koji je i inicirao prenos vlasništva, javila je HINA.

"Ideja je započeta pre godinu dana i brzo je realizovana u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu saradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt", rekao je.

On je najavio da opština planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo poslednjih 40 godina i prijavu za EU fondove, kao i da će već sljedeće nedjelje uslijediti prijava na INTERREG program.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Nadamo se da ćemo prva sredstva uspeti da osiguramo već u sljedećih godinu dana. Procenjeno je da će nam trebati oko dva miliona evra da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju", rekao je načelnik i dodao da bi to trebalo da se ostvari za tri do četiri godine.

Direktor Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol prenos vlasništva sa muzeja na Opštinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru, a kao jedan od razloga za tu odluku naveo je da do ove godine muzeji nisu mogli da apliciraju za EU fondove, za razliku od opština.

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec ona je sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.

"Zbirka, osim enterijera, broji i darove koje je Josip Broz dobijao prilikom  posete Kumrovcu, od stranih i domaćih gostiju. Osim toga, izloženi su i darovi koji su pre nekoliko godina dovezeni iz Kancelarije tadašnje predsjednice RH. To je sve zajedno 105 poklona, od čega je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj pozajmici", navela je viši kustos Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa, prenosi hrvatska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA