Semberija: Prvi prinosi kukuruza bolji nego lani

U Semberiji je počela berba kukuruza, a već sljedeće sedmice i u drugim dijelovima Srpske očekuje se berba hibrida ranijih grupa zrenja.

Semberija: Prvi prinosi kukuruza bolji nego lani

Kombajni su ove godine poranili, jer su visoke temperature izazvale ranije zrenje kukuruza. Prvi prinosi bolji su nego lani i kreću se od sedam do osam tona po hektaru.

Zbog kišnog i hladnog proljeća, a potom i višemesječne suše i vrlo visokih dnevnih temperatura, ova godina je bila nepovoljna za proizvodnju kukuruza. Ratari koji su primijenili sve potrebne agrotehničke mjere, ipak, su zadovoljni prinosom.

- Prinos je bolji nego prošle godine, mada sam očekivao više. Ipak, realno gledano, prinos će ove godine biti prosječan, dakle sedam do osam tona - kaže Božidar Vasić iz Batkovića.

Vršidba kukuruza u zrnu u većoj mjeri počeće iduće sedmice, a na pojedinim parcelama berba će pričekati kraj vegetacije.

- Neki poljoprivredni proizvođači su navodnjavali usjeve, tu je kukuruz još uvijek u fazi naljevanja zrna i tu će biti izuzetno veliki prinosi - kaže Stevan Perković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Bijeljina.

Pod kukuruzom je u Semberiji 26.000 hektara. U Lijevče polju proljetos je zasijano oko 30.000 hektara. Berba bi trebalo da počne u narednih deset dana, gdje ratari očekuju prosječan rod, dok je stanje usjeva veoma različito.

Ohrabruje i činjenica da kod ratara koji su primijenili kompletne zaštitne tretmane nisu zabilježene bolesti zrna koje uzrokuju pojavu mikotoksina.

- Može se očekivati d aćemo ove godine imati znatno manju zastupljenost mikotoksina, odnosno pljesnivih zrna, oboljelih zrna - navodi agronom Dragiša Lopandić.

Mlinari navode da će otkupna cijena kukuruza biti definisana u skladu s tržišnom. Očekuje se da bi cijena mogla iznositi 25 pfeniga po kilogramu kao što je u Srbiji. Većina proizvođača, zbog niske cijene, neće ni žuriti s prodajom kukuruza, već će ga koristiti za tov stoke ili će kukuruz uskladištiti čekajući poskupljenje. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA