Uspješno završen još jedan "Mali kompozitor": Prvu nagradu festivala osvojila Anđela Mićanović iz Bijeljine

Na završenom 17. festivalu dječjeg muzičkog stvaralaštva „Mali kompozitor – Banjaluka 2023" prvu nagradu osvojila je kompozicija "Čudan san" u izvođenju Anđele Mićanović iz Bijeljine.

Uspješno završen još jedan "Mali kompozitor": Prvu nagradu festivala osvojila Anđela Mićanović iz Bijeljine
FOTO: ART PLUS

Prema već ustaljenoj tradiciji, festival „Mali kompozitor“ je i ove godine održan povodom 20.novembra, Međunarodnog dana djeteta u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci. Festival je svojim sedamnaestim izdanjem u potpunosti opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacija koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U centralnoj festivalskoj večeri našlo se 14 kompozicija talentovanih malih kompozitora, tekstopisaca i izvođača iz Republike Srpske i čitave Bosne i Hercegovine. Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga ( univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika Muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet.

-“Mali kompozitor” je u proteklih 17 godina prepoznao preko 450 talentovane djece, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim pedagozima. Osnovni cilj festivala koji je u proteklom periodu iznjedrio više od 280 autorskih kompozicija za djecu je afirmacija samostalnog dječjeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad – izjavio je profesor Mladen Matović, direktor festivala.

Nagradu za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koga su činili prošlogodišnjifestivalski pobjednici, dječiji sastav „PAČIĆI“ iz Doboja, Đorđe Smiljčić iz Banjaluke, Srna Kovačević izPrnjavora, te Relja Babić iz Banjaluke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

-Nije bilo lako započeti, a kamoli održati tradiciju i kontinuitet organizovanja jednog ovakokompleksnog projekta. Zbog toga smo posebno ponosni na sve ove godine posvećenosti, truda itrajanja „Malog kompozitora“ – mali je broj festivala ovog tipa koji se danas može pohvalitičinjenicom da u kontinuitetu traje punih 17 godina“ – rekao je Aleksa Savić, producent festivala.

Pokrovitelji i prijatelji Festivala

Pokrovitelji festivala su bili Kabinet predsjednika Republike Srpske i Grad Banjaluka, dok je Generalnimedijski pokrovitelj Radio televizija Republike Srpske i ove godine omogućila direktan televizijskiprenos festivala. Partner festivala bio je multimedijalni atelje „Sekvenca“ Banjaluka.

Ostale nagrade Festivala

Drugu nagradu za kompoziciju dobila je kompozicija „Šašava pjesma“ u izvođenju Nikole Matićaiz Prnjavora, dok je treću nagradu za kompoziciju osvojio Danilo Lukić iz Banjaluke koji je izveokompoziciju „Ja sam superheroj“. Treću nagradu publike dobila je kompozicija „Ljetna avantura“ u izvođenju Sofije Drljače iz Banjaluke. Drugu nagradu publike dobila je pjesma „Čudan san“ u izvođenju Anđele Mićanović iz Bijeljine, dok je prvu nagradu publike osvojila Gabrijela Pavković sa pjesmom „Cirkus“ iz Posušja.

Nagradu za najboljeg debitanta ove godine osvojio je Isa Sačić iz Zavidovića sa pjesmom „Šta jeto ljubav“. Treću nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Lana Jefimić iz Brčkog za izvođenjekompozicije „Pjesma kiše“ i Petra Đogić iz Mostara koja je izvela pjesmu „Pogledaj zvijezde“. Drugu nagradu za interpretaciju ravnopravno su podijelili Nemanja Ćorić iz Bijeljine zaizvođenje kompozicije „Pjesma ljubavi“ i Iris Kamzić iz Zavidovića za izvođenje pjesme „Akvapark“. Prvu nagradu za interpretaciju osvojila je Isidora Vukojević iz Doboja sa pjesmom „Živim usnovima“, a koja je osvojila i nagradu za njabolji scenski nastup. Nagradu za najbolji tekst dobila je Samra Kulenović iz Hadžića za tekst pjesme „Pjesma kiše“, a nagrade djece učesnika festivala dobili su Marija Mihajlović iz Laktaša, Elena Divčić iz Prnjavora i Petra Zovko iz Mostara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA