Zeleni novembar u školama u Glogovcu, Ljeljenči i Dragaljevcu FOTO

U skladu sa strateškim opredjeljenjem da do 2030. godine Bijeljina postane Grad budućnosti, Gradska uprava Grada Bijeljina je u toku 2021. godine započela dugogoročnu kampanju pod sloganom „green BijeljINa“ koja ima za cilj ozelenjavanje grada i urbanih područja kako bi se stvorili preduslovi za održivi ekološki razvoj.

Zeleni novembar u školama u Glogovcu, Ljeljenči i Dragaljevcu FOTO

Udruženje građana „Prva evropska zelena renesansa“, Bijeljina od svog osnivanja, početkom 2019. godine pa do danas bavi se problemima očuvanja i zaštite životne sredine. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

U okviru ovogodišnjeg projekta Udruženja, Zeleni talas – „gdje god nađeš zgodno mjesto tu drvo posadi“ - za budućnost naše djece, održana je praktična radionica o značaju šuma i zaustavljanja daljeg krčenje šuma kao ključne komponente u borbi protiv klimatskih promjena gdje su prateće aktivnosti radionice bile sađenje sadnica drveća u osnovnim školama (oko 50-ak komada japanske trešnje, breze, lipe, platana i nekoliko stabala ruža stablašica):

1. OŠ „Meša Selimović“, iz Janje, područno odjeljenje Glogovac,

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

2. OŠ „Knez Ivo od Semberije“, iz Bijeljine, područno odjeljenje LJeljenča,

3. OŠ „Stefan Nemanja“, iz Gornjeg Dragaljevca, područno odjeljenje Srednji Dragaljevac.

 Udruženje je nabavilo i donijelo sadnice i članovi i aktivisti udruženja došli su na navedene lokacije, gdje su se okupili i mještani kao i učenici škola kod kojih je vršena sadnja, svaki put po nešto više od 20 ljudi, oba pola i različite starosne dobi, koji su zajedno sa djecom zasadili drveće.

Pored članova udruženja PEZ Renesansa Bijeljina, najveći doprinos su dali i učenici škola zajedno sa svojim nastavnim osobljem. Uz dječiji osmijeh i razgovore sve akcije su protekle u predivnoj atmosfri.

Projektom je, u ovom dijelu, bilo predviđeno da se:

- doprinese jačanju ekološke svijesti  stanovništva,  da bi svi zajedno vodili računa o zdravoj i čistoj životnoj sredini i prirodi

- izvrši  uticaj na svijest stanovništva o značaju šuma u sprečavanju klimatskih promjena i promoviše održivo upravljanje šumama kao i potreba da se zaustavi dalje krčenje šuma.

- zasadi  50 autohtonih sadnica drveća na predviđenim lokacijama

- podigne  svijest o značaju građanskog aktivizma i volonterizma kao stila ekološkog načina života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA