Zaštita djece u konfliktu sa zakonom

Maloljetnička delinkvencija na području Bijeljine stagnira posljednjih pet godina i broj maloljetnih prestupnika iznosi od 15 do 25 godišnje, rekao je danas psiholog iz Centra za socijalni rad u Bijeljini Milan Stojanović.

Zaštita djece u konfliktu sa zakonom

On je podsjetio da je ranije na području grada bilo i više od 100 maloljetnih prestupnika godišnje.

Na današnjem okruglom stolu u Bijeljini, Stojanović je kao član gradskog Akcionog tima za prevenciju maloljetničkog prestupništva ocijenio da su potpuno provedene mjere iz projekta za zaštitu djece izložene riziku i djece u konfliktu sa zakonom.

"Jedino nismo uspjeli da obezbijedimo novac za izgradnju disciplinskog centra i prihvatilišta za maloljetne prestupnike u Bijeljini, što je planirano srategijom grada do 2015. godine", rekao je Stojanović.

Projekat traje dvije i po godine i treba da se okonča za šest mjeseci, a finansiraju ga Švedska agencija za razvoj /SIDA/, Švajcarska kooperacija za razvoj /SDC/ i UNICEF u BiH.

Projekat realizuje Omladinski centar Bijeljina u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Bijeljini i Biroom za ljudska prava u Tuzli.

Iskustva iz Tuzle na okruglom stolu je prenio direktor Disciplinskog centra za maloljetnike u ovom gradu Mirza Dževdetbegović.

Ovaj centar radi od 2010. godine, ove godine imali su 29 maloljetnika koji su upućeni na osnovu pravosnažnih sudskih rješenja, među kojima dominiraju imovinski delikti, ali u ovoj godini su imali i dva maloljetnika koji su presuđeni za pokušaj ubistva.

Prošle godine su sudovi Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH uputili u Disciplinski centar 22 maloljetnika.

Dževdetbegović je govorio o dobrim rezultatima koji se u radu s maloljetnim prestupnicima postižu u ovoj ustanovi otvorenog tipa, gdje presuđeni maloljetnici mogu biti upućeni na 20 dana cjelodnevnog boravka ili 30 dana po nekoliko časova dnevno.

Ejaz Šarić iz Centra za socijalni rad u Zenici predstavio je iskustva iz ovog grada u oblasti prevencije maloljetničke delinkvencije, ističući da je broj maloljetnih prestupnika u Zenici ove godine manji za 27 odsto u odnosu na lani, dok je broj krivičnih djela manji za 23 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA