Neimari punom parom idu ka Bijeljini

Gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 miliona maraka.

Neimari punom parom idu ka Bijeljini

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd - Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda - Sarajevo - Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom, piše Glas. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ovaj projekat kroz Republiku Srpsku podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški “Integral inženjering” te “Srbijaautoput” iz Beograda i Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.

- Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama - kazao je “Glasu Srpske” Ćorić.

Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 miliona maraka te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade Srpske i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 miliona maraka za pomenutu dionicu. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao - poručio je Ćorić.

“Autoputevi RS” su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima  Brčko - Bijeljina.

- Posao na izgradnji tih dionica povjeren je renomiranim kineskim kompanijama, koje su u samom vrhu liste najboljih građevinskih firmi. Kineska firma, koja će graditi dionicu od Vukosavlja ka Brčkom, već je započela pripremne radove i izgradila dio kampa za smještaj radnika koji će biti angažovani na ovom poslu, a intenzivniji radovi očekuju se u toku godine - poručio je Ćorić.

Naglasio je da će i dionicu od Brčkog do Bijeljine takođe graditi kineska firma, a trenutno su za realizaciju tog projekta u toku pregovori o finansijskom dijelu ugovora, ali i aktivnosti vezane za izradu projektno planske dokumentacije.

Trasa kroz Brčko

Kada je riječ o trasi kroz Brčko “Autoputevi RS” su ugovorili izgradnju dionica Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina, odnosno do granice sa Distriktom.

- “Autoputevi” i “Autoceste FBiH” u stalnom su kontaktu sa nadležnima u Distriktu, koji još usaglašavaju trasu kroz samu teritoriju Brčkog, kao i ostale zakonske i podzakonske akte, neophodne za početak realizacije projekta izgradnje autoputa na tom dijelu  - kazao je Nedeljko Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

18°

Umjereno oblačno
 • 02:00

  Umjereno oblačno
  18°C
 • 05:00

  Kiša
  18°C
 • 08:00

  Kiša
  20°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

81 cm

Promjena: -8cm

Sava Jamena

361 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 22. Jun 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI