Danas Sveta tri jerarha - zaštitnici od zlih i hladnih vjetrova

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Sveta tri jerarha, praznik posvećen svetiteljima Vasiliju Velikom, Grigoriju Bogoslovu i Jovanu Zlatoustom, koji su zauzeli visoko mjesto u istoriji hrišćanske crkve.

Danas Sveta tri jerarha - zaštitnici od zlih i hladnih vjetrova

Sveta tri jerarha zajednički je praznik tri vaseljenska učitelja koji su svojim umom, obrazovanjem i načinom propovijedanja hrišćanstva prevazišli savremenike. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Praznik je ustanovljen u 11. vijeku u Carigradu, za vrijeme vizantijskog cara Aleksija Komnina, nakon što je rasprava o tome ko je od ova tri svetitelja najveći, koja je prijetila ozbiljnoj podjeli u narodu i Crkvi.

Jedni su uzdizali Vasilija Velikog zbog čistote i hrabrosti, drugi Grigorija Bogoslova zbog bogoslovlja, a treći Jovana Zlatoustog zbog rječitosti i jasnoće u propovijedanju hrišćanske vjere.

Spor je bio riješen u korist Crkve tako što su se ova tri svetitelja javila evhaitskom episkopu Jovanu rekavši mu: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa u nama nema protivrječno, niti ima među nama prvog ni drugog".

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svetitelji još posavjetovaše episkopa Jovana da im napiše zajedničku službu i odredi jedan zajednički dan praznika.

Sveta tri Jerarha su kod Srba slave bogoslovskih fakulteta i akademija, osim beogradskog, koji slavi Svetog Savu, a u Grčkoj je ovo nacionalni i školski praznik.

Svaki od svetitelja ima i svoj poseban dan.

Dok se u Grčkoj slave kao crkveni, nacionalni i školski praznik, u našim krajevima se ovi sveci smatraju za zaštitnike ljudi i životinja od studenih i zlih vjetrova.

Slavi se kao esnafska slava metalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA