Demokratija bez naroda u njoj

U prilici smo sve češće da slušamo naše sugrađane kad nabrajaju šta bi željeli da sredina u kojoj žive, može da ponudi svom stanovništvu. Kako onim koji žive u samom gradu, tako i našim komšijama koji žive u svojim seoskim sredinama. Tada smo u prilici čuti pregršt realnih i osnovanih zahtjeva mada ima i onih drugih i nedostižnih u ovom trenutku.

Demokratija bez naroda u njoj

Među svim tim željama, kriju se i skoro sve  infrastrukturne manjkavosti, koje, generalno i u velikom broju shvatamo opušteno kao današnju neminovnost i apriori se mirimo sa tim pokazateljima. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Obzirom da živimo u često spominjanom, demokratskom društvu, u kome, bez ustručavanja, možete da iskažete svoje mišljenje ili svoj stav, lako zaključujemo da se veoma lako mirimo sa trenutnim stanjem i sve lagano prihvatamo, kao zdravo za gotovo?

U pripremi i konkretnom radu na prilozima o lošim stranama i nedostacima saobraćajne infrastrukture, primjetili ste, bez pardona i bez ikakve pristrasnosti bilo kome, ukazujem na svaki problem, od onih karakterisanih kao izraz nemarnosti, do onih koji su rezultat neznanja i nerada i na pristojan način pokušavam probuditi i natjerati, naprijed pomenute, da konačno nešto urade na dobrobit saobraćaja, a time i naših sugrađana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nažalost, gospoda izabrani i menovani, imaju problem kontakta sa javnošću. Konkretno, ne shvataju da imaju obavezu za stalnim kontaktom sa javnošću pa i kada građanima trebaju dati prave odgovore. U tom smislu, zbog realne potrebe, želim apelovati na prozvanu gospodu da bar jednom nedeljno iznesu šta su to „smislili“ u protekloj nedelji, a istovremeno da i svakodnevno, posjećujući po utvrđenom redosledu, preko mjesnih zajednica, raznih tribina i skupova dati do znanja šta to oni smatraju za hitnim i prijeko potrebnim. Do danas, ne čusmo nikakvu listu potreba i prioriteta i kako stvari stoje, jedino Nova strategija razvoja od 2024-2030. godine će nam jednog dana dati odgovor na mnoga pitanja.

Konkretno, danas ću se vratiti koju godinu unazad ili samo u 2023. godinu i još jednom postaviti pitanje o trenutnom statusu nove autobuske stanice? Gospoda imenovani se ne oglašavaju jer im je važnije da potenciraju pitanja vezana za odnose u gradskoj Skupštini, ko je koga uvrijedio, potpuno nekompetentni raspravljaju o litijumu i mnogim drugim temama i prave dodatne probleme na sve već postojeće.

O novoj autobuskoj stanici u prošloj godini, zvanično, putem medija obraćali su nam se gospoda imenovani, Bogdan Tadić, Milan Lazarević i Ljubiša Petrović. Nekog četvrtog ne treba ni da tražimo nego ću samo još jednom istu gospodu zamoliti da nakon godinu dana obavijeste javnost u čemu je stvarni problem?

Stanovništvo, bukvalno nema mogućnost nabrojanima postaviti lično pitanja, a ako vas upute na sajt Grada Bijeljina, ne nadajte se da će vas neko od odgovornih primiti, prihvatiti i dati odgovor nego će vas uputiti na svoje potčinjene, da odgovore prvo zatražite od njih. Ona lijepa vremena kada ste jednom mjesečno mogli da lično postavite pitanja svom Gradonačelniku su prošla, prema tome na osnovu mnoštva iskustava velikog broja naših sugrađana, sajtu ne možete više vjerovati i pratite društvene mreže gdje ćete najvjerovatnije i nešto i saznati. Dobro da imamo i tu varijantu, ali to nije centralni vid komunkacije sa narodom.

Ono što me interesuje, pored statusa nove autobuske stanice, zbog čega se čekalo sa demontažom novogodišnje rasvjete koja je počela tek 19. februara 2024. godine? Bojim se da su pojedini u pravu kada kažu da se sa tim blještavilom narodu pokušava smetnuti sa uma oni realni svakodnevni problemi, ne samo u saobraćaju nego i uopšte.

Kad smo već kod novogodišnjeg ukrašavanja, nije mi samo jasno ko je birao iz gradske uprave onu svjetleću „ponjavu“ na glavnoj gradskoj kući jer su i sa ovim izborom dokazali da sa dizajnom, uopšte, nemaju usklađene standarde koje odgovaraju 21. vijeku. Da su bar te svjetiljke podijelili na bar još 3-4 druga objekta u strogom centru grada, sve bi bilo razumnije. A koliko je ta rasvjeta potrošila električne energije koja se istovremeno, već godinama uskraćuje dva puta nedeljno u mnogim gradskim ulicama? O tome će naši sugrađani i dalje da trpe i ćute, a našu djecu i unuke ćemo u ovom, zimskom periodu i dalje morati lično pratiti do škola i nazad.

Gospoda izabrani i imenovani, kao po pravilu, a poslednjih trideset godina naročito i sve više ponižavaju stanovništvo pa i svoje glasače iznoseći im nerealne i neosnovane argumente. Kao da zaboravljaju da među tom dijelu stanovništva nema školovanih, iskusnih i radom dokazanih ljudi? Ljudi, koji su sav svoj radni vijek i na bilo kom mjestu na kome su sticali lični dohodak postizali velike uspjehe ali, na njihovu a i žalost svih nas, nisu htjeli u aktuelnu politiku bez obzira na sve privilegije koja ta politika donosi.

I posle toliko godina i loših iskustava koje imamo sa mnogim ranije biranim i imenovanim, pitam se, dokle više tolerisati nečije manipulisanje sa javnošću, sa narodom, a glavni argument im je da su pošteniji od prethodnika. Naravno da smo se debelo uvjerili šta su nam napravili i prave oni koje smo davno definisali kao nepoštene, u najmanju ruku, mada su posledice veoma velike.

Međutim, draga gospodo, poštenju dajem prednost i smatram tu činjenicu kao preduslov za sve ostalo ali, složićete se, ipak prije poštenja, treba nam znanje, angažovanje i predanost, realne predpostavke, stalno dokazivanje i naravno rezultati.  

I tako dok mi iz dana u dan, iz godine u godinu čekamo od  imenovanih rezultate i odgovore na mnoga realno postavljena pitanja, oni se i dalje prave gluvi i slijepi, odgovaraju i potenciraju neke svoje, lične probleme koji su plod nekih njihovih grešaka u koracima i koji su samo rezultat njihove nesposobnosti. Kao po pravilu, okrivljuju nekog drugog, u najmanju ruku manipulišu sa stanovništom i čekaju novi mandat.

Gospodo, shvatite već jednom, ne morate vi biti u gradskoj adminstraciji, direktori raznih institucija i preduzeća i konstantno krivce tražiti na onoj drugoj strani. Da i na toj  drugoj strani su isti ili slični akteri ali mi vas više nećemo, ni jedne ni druge, jer, mnogo ste slični samo se razlikujete u nevažnim i manje bitnim parametrima.

Za bilo kakve promjene, narod, glasači se moraju uozbiljiti, i iznositi svoje ocjene, mišljenja i na kraju donositi odluke i napokon uzeti sve u svoje ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA