Zašto kolposkopija ne treba da vas plaši

Vjerujemo da osjećate strepnju ili strah već kada čujete riječ "kolposkopija". Veliki broj žena u svijetu ne voli taj postupak i smatra ga neprijatnim. Bespotrebno. Ova medicinska procedura važna je za žensko zdravlje i ne biste trebale osjećati nepotrebnu tjeskobu.

Zašto kolposkopija ne treba da vas plaši
FOTO: Pixels.com

Zahvaljujući kolposkopiji, danas imamo mogućnost otkrivanja potencijalnih zdravstvenih problema u ranim fazama. Evo još nekoliko odgovora koji će vam objasniti zašto ne treba strahovati od ove neinvazivne metode. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled cerviksa, tj. grlića materice, vagine i vulve. Ova procedura se obavlja pomoću kolposkopa, instrumenta sličnog mikroskopu, koji omogućava ljekarima da detaljno pregledaju tkiva i identifikuju eventualne abnormalnosti. Obično je doktor preporučuje ženama koje imaju nepravilnosti na PAPA testu ili druge znakove koji mogu ukazivati na prisustvo promjena koje mogu biti povezane s karcinomom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kolposkopija je razvijena sa ciljem poboljšanja dijagnostike i praćenja abnormalnih promjena. Prvi kolposkopski uređaji razvijeni su krajem 19. i početkom 20. vijeka, ali su tehnike i tehnologija od tada značajno napredovale. Danas se ona smatra standardnom procedurom u ginekološkoj praksi i važnim alatom u ranom otkrivanju raka cerviksa.

Prema studijama, kolposkopija ima visoku stopu osjetljivosti i specifičnosti, što znači da je sposobna identifikovati većinu patoloških promjena uz minimalan rizik od lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata.

Kada se radi kolposkopija?

Kolposkopija se najčešće preporučuje u sljedećim situacijama:

Nakon nepravilnog PAPA testa: Ako je rezultat PAPA testa nepravilan ili pokazuje prisustvo atipičnih ćelija, kolposkopija je pouzdana dijagnostička procedura koja se preporučuje kako bi se bolje istražile ove promjene i utvrdilo da li je potrebno dalje liječenje.

Nakon pozitivnog nalaza na HPV: Humani papiloma virus (HPV) je čest virus koji može izazvati abnormalnosti na cerviksu. Ako test na HPV bude pozitivan, kolposkopija se može preporučiti kako bi se provjerile eventualne promjene na cerviksu.

Praćenje promjena: Ako ste već imali abnormalnosti na cerviksu i podvrgnuli ste se liječenju, kolposkopija se može preporučiti kako bi se pratilo vaše stanje i provjerilo da li su se promjene vratile. Kako se pripremiti i šta očekivati?

Prije kolposkopije, važno je obavijestiti svog ljekara o svim važnim medicinskim informacijama, poput eventualnih alergija ili trenutnih stanja. Takođe, morate obavijestiti svog ljekara ako ste trudni.

Sam postupak kolposkopije obično traje nekoliko minuta i može uzrokovati blagu nelagodu ili osjećaj pritiska. Ljekar će pažljivo pregledati cerviks pomoću kolposkopa i može uzeti uzorke tkiva za dalju analizu, što se naziva biopsija. Važno je napomenuti da je većina žena sposobna podnijeti ovu proceduru bez većih problema.

Nakon kolposkopije, možda ćete primijetiti blago krvarenje ili osjećaj nelagode, ali to je prolazno. Slijedite upute svog ljekara o tome kako se brinuti za sebe nakon postupka i kada se možete vratiti normalnim aktivnostima.

Ako se suočavate sa strahom ili anksioznošću prije kolposkopije, važno je otvoreno razgovarati sa svojim ginekologom. Oni su tu da vam pruže podršku, objasne postupak i odgovore na sva vaša pitanja. Takođe, duboko dišite i pokušajte se opustiti tokom pregleda. Ljekari često imaju tehnike za smanjenje nelagode i stvaranje što ugodnijeg iskustva. Bez obzira na strahove, važno je prihvatiti ovaj pregled kao dio preventivne zdravstvene nege.

Koje su sve prednosti kolposkopije?

Kolposkopija je visoko pouzdan postupak koji omogućava precizno određiivanje promjena u tkivu. Ali ne samo to:

Prevencija raka grlića materice: Kolposkopija je važan alat u ranom otkrivanju promjena na grliću materice koje mogu ukazivati na prisustvo raka ili predkanceroznih stanja. Redovni pregledi mogu spasiti život I spriječiti razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bezbolna procedura: Iako može izazvati blagu nelagodu, kolposkopija je obično bezbolna procedura. Vaš ginekolog će vas pažljivo voditi kroz postupak i osigurati da se osjećate što ugodnije.

Brzi rezultati: Nakon kolposkopije, rezultati se obično dobijaju brzo, što vam omogućava miran um i mogućnost daljeg planiranja liječenja ako je potrebno.

Savremena tehnologija: Kolposkopija se izvodi uz pomoć visoko sofisticirane opreme, što omogućava precizne analize i dijagnostiku.

Mogućnost liječenja: Ako se pronađu neke abnormalnosti, vaš ginekolog će vam pružiti sve potrebne informacije o dostupnim opcijama liječenja. U većini slučajeva, ranije otkrivanje problema omogućava efikasnije liječenje.

Nemojte da dozvolite strahu da vas spriječi da brinete o sebi. Uvijek se obratite svom ginekologu ili drugom zdravstvenom stručnjaku ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti. Edukacija je veoma važna, jer što više znate, smanjuje se rizik od nepoznatog i straha.

Ostali ginekološki pregledi koje treba redovno raditi PAPA test (Papanicolaou test): Ovaj test se preporučuje ženama starijim od 21 godine i obavlja se svake tri godine do 29. godine života. Nakon toga, preporučuje se da se radi na tri do pet godina, u skladu sa prethodnim rezultatima i preporukama vašeg ginekologa. Papa test je neophodan za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću maternice koje mogu ukazivati na prisustvo raka ili predkanceroznih promjena. Ultrazvučni pregled karlice: U pitanju je neinvazivni pregled koji se preporučuje za procjenu stanja reproduktivnih organa, uključujući matericu, jajnike i jajovode. Može se obaviti kao dio redovnog ginekološkog pregleda ili kao dodatna dijagnostička metoda ako postoji sumnja na određene patologije. Mamografija: Mamografija je rendgenski pregled dojki koji se savjetuje ženama starijim od 40 godina radi ranog otkrivanja raka dojke. Učestalost ovog pregleda može varirati zavisno od rizika i preporuka ginekologa. Transvaginalni ultrazvuk: Ovaj pregled se obično radi ženama koje imaju specifične simptome ili rizike, kao što su bol u karlici, nepravilna menstrualna krvarenja ili se sumnja na probleme u reproduktivnom sistemu.

Vaše zdravlje je važno i vrijedi svake pretrage i napora da se o njemu brinete. Ne dopustite da vam strah od ginekoloških pregleda stoji na putu. Zato zakazite kolposkopiju danas i osigurajte svoju mirnu budućnost za sutra!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA