Mediji: Poznato zašto je samo otac nestale Danke (2) išao na poligraf, a majka ne

Detektiv poligrafista Nikola Novak izjavio je danas, povodom nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Banjskom Polju kod Bora i ispitavanja njenih roditelja od strane policije, da su poligrafsko ispitivanje, mobilna forenzika i vještačenje baznih stanica dio svake istrage i jedan od prvih koraka koji se rade, istakvši da je poligrafsko ispitivanje važno jer može ili da eliminiše nekoga iz istrage, ili da koncentriše istragu u tom pravcu.

Mediji: Poznato zašto je samo otac nestale Danke (2) išao na poligraf, a majka ne
FOTO: DepositPhotos

“U ovom slučaju samo otac može da bude testiran, a majka ne može jer je trudna. Sada treba proveriti da li je istina to što otac govori, ili nije”, naveo je on. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Kako je objasnio, žena koja je u drugom stanju ne može da bude podvrgnuta poligrafskom ispitvanju zato što trudnica ne može da se izlaže takvoj vrsti stresa, njena fiziologija je poremećena i nema normalne fiziološke reakcije.

Pored toga, ukoliko je u kasnijem mjesecu trudnoće, ona ima dva pulsa što onemogućava da se napravi normalan i relevantan test.

Odgovarajući na pitanje šta je potrebno da bi jedan poligrafski test bio validan i kakvi su standardi prakse i kriterijumi za poligrafsko testiranje, 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Novak je naglasio da osoba koja se testira mora da bude emotivno, fizički i psihički u stanju da se testira, i da su sve reakcije u normalnim uslovima, odnosno da ništa sa strane nije poremetilo neku reakciju.

“Ne možete vi nikoga osuditi ili osloboditi samo na osnovu poligrafa. Poligraf je deo jedne šire istrage i ukoliko se poklapa poligrafski rezultat sa još nečim, to onda dobija neku treću dimenziju. Kod nas na sudu nije priznat, ali je u istrazi jako koristan, ne bi ga za džabe koristile sve jače službe sveta”, rekao je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA