Kako da produžimo vek trajanja drvenih površina u domu?

Drvo je prirodni materijal koji unosi toplinu u svaki dom. Međutim, kao i svaki prirodni materijal, drvo zahteva određenu brigu kako bi zadržalo svoju lepotu i trajnost.

Kako da produžimo vek trajanja drvenih površina u domu?
FOTO: freepik.com

U ovom članku, otkrićemo kako da obnovimo nameštaj, vratimo mu stari sjaj i kako da, izaberemo pravu vrstu boje i održavamo drvene površine kako bi što duže ostale kao nove. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Priprema površina za rad

Pre nego što počnete sa bilo kakvim radom na drvenim površinama, važno je da ih pravilno pripremite. To uključuje čišćenje površine od prašine, masnoće i drugih nečistoća.

Ako postoji stari sloj boje koji se ljušti, uklonite ga sredstvima za skidanje boje ili pištoljem za vreli vazduh. Ukoliko planirate da zadržite istu boju nameštaja i samo osvežite nameštaj, onda će biti sasvim dovoljno da površinu malo obrusite, odnosno izšmirglate.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Ukoliko postoje oštećenja ili pukotine, popunite ih odgovarajućim kitom pre bojenja.

Pre nego što krenete sa farbanjem, važno je da obratite pažnju na vremenske uslove. Niska temperatura usporava sušenje, dok visoka vlažnost može da uzrokuje loše završne rezultate, tako da boja bude neujednčena. Stoga je idealno vreme za ovakvu vrstu radova lepo prolećno vreme ili leto.

Izbor boje - akrilna, uljana ili boja na bazi vode?

Pravilan izbor farbe utiče na izgled, postojanost i dugotrajnost boje. A koja farba za drvo, tačnije koja vrsta će biti idealan izbor za vaš nameštaj zavisi pre svega od toga da li je nameštaj za enterijer ili eksterijer.

Korisno je da znate da su UV zraci jedan od najvećih neprijatelja drveta jer oni razlažu lignin iz drveta i upravo iz tog razloga drvo sivi i postaje suvo. Dakle, ukoliko ste ljubitelj prirodnih tonova drveta, a renovirate baštenski nameštaj, morate se dobro informisati u farbari oko zaštite od UV zračenja, s obzirom na to da bezbojni lakovi uglavnom pružaju najniži stepen zaštite.

Akrilne boje - Odličan izbor kako za enterijer tako i za eksterijer

Akrilna boja za drvo nasuprot bezbojnim lakovima je otporne na vremenske uslove i ne blede lako, što ih čini idealnim za spoljašnje površine.

Akrilne boje za drvo su formulirane od akrilnih smola koje se rastvaraju u vodi ili organskim rastvaračima. Ukratko one su trajne, brzo se suše, otporne na UV zrake i vodu, te imaju dobru otpornost na habanje.

Akrilne boje se nanose u jednom sloju, a preko njih se ne mora nanositi lak, tako da ćete posao obaviti vrlo brzo. Zbog činjenice da nemaju neprijatne mirise a daju odlične rezultate u estetskom smislu, akrilne boje se koriste i u enterijeru.

Obratite pažnju kada kupujete četku za farbanje da kupite onu četku koja je namenjena akrilnim bojama, u suprotnom možete imati problema prilikom farbanja.

Uljane boje - dobar izbor za baštenski nameštaj

Uljane boje pružaju glatku i trajnu završnicu, ali se sporije suše i imaju jači miris. Uljane boje se pretežno koriste za baštenski nameštaj jer duboko prodiru u drvo i pružaju dobru zaštitu od vlage.

Takođe, kada se koriste uljane boje, one se nanose u više slojeva. Prvi sloj koji je potrebno naneti je sloj osnovne uljane boje. Ova boja je uglavnom bela i služi da popuni pore i neravnine na drvetu, i da obezbedi prijanjanje završnih premaza na uljanoj bazi.

Nakon nanosa osnovne boje, nakon 12-24h nanosi se završni premaz u željenoj boji.

Boje na bazi vode - Ekološki izbor

Boje na bazi vode su ekološki najprihvatljivij i lako se čiste, ali nisu toliko otporne kao akrilne ili uljane boje. Stoga je ova vrsta boja najpogodnija za nameštaj koji se nalazi u unutrašnjosti.

Ukoliko pak želite da ovim bojama farbate baštenski nameštaj, moraćete nakon što se farba osuši da površine pređete bezbojnim lakom.

Takođe, da bi se postigao rezultat koji želite, za razliku od akrinih boja, kada površine farbate bojama na bazi vode potrebno je nekoliko puta da pređete površinu.

Boje na bazi vode su najjednostavnije za upotrebu i najmanje zahtevne u pogledu alata, pa se stoga preporučuju amaterima.

Pravilno održavanje drvenih površina

Redovno održavanje je ključno za dugovečnost drvenih površina. To uključuje redovno brisanje prašine, čišćenje mrlja čim se pojave i zaštitu od direktnog sunčevog svetla.

Čišćenje obavljajate jednom do dva puta nedeljno i to činite suvom krpom ili četkama za uklanjanje prašine.

Kada je neophodno da upotrebite i sredstvo za čišćenje, koristite isključivo blaga i neabrazivna sredstva, neutralne sapune i deterdžente. Idealno je da koristite sredstva specijalizovana za čišćenje drveta.

Takođe, preporučuje se ponovno lakiranje ili bojenje drvenih površina svakih nekoliko godina, kako bi se očuvala njihova zaštita i izgled.

Nadamo se da će vam ovaj članak biti od pomoći da vaše drvene površine ostanu lepe i trajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA